Čápi přiletěli do Nového Veselí. Většina hnízdišť na Žďársku ale zatím zůstává prázdná

Ornitologové na Žďársku napjatě čekají na čápy bílé. Zatím jich přiletěla na svá hnízdiště jen hrstka. Jedním z míst, kde už lidé bíločerného elegantního ptáka mohou sledovat, je Nové Veselí. Hnízdo uprostřed městyse obývá jak samec, tak i samice. Většinou tam ale lze zahlédnout jen jednoho z nich, protože druhý je na lovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čáp bílý (Ciconia ciconia)

Čáp bílý (Ciconia ciconia) | Foto: Creative Commons, Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Carlos Delgado

„Bydlíme tam na dolním konci, takže my hnízdo vidíme. Letos byl poprašek sněhu a vedle nás je taková louka a on chudák chodil po louce, žížaly asi hledal,“ říká paní Marie.

Zrovna si jde pro oběd a neustále se otáčí směrem k hnízdu, dokud ho nemine. Někteří obyvatelé Nového Veselí pozorují čápi opravdu bedlivě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čápi už přiletěli do Nového Veselí. Většina hnízdišť na Žďársku ale zatím zůstává prázdná. Natáčela redaktorka Andrea Bartůňková

„Každý rok přiletí 28. března, ale dvakrát přilétl déle. Letos také přiletěl 28. března,“ upřesňuje jeden z místních.

Podle Jaromíra Čejky ze správy CHKO Žďárské vrchy jsou ale čápi v Novém Veselí spíše výjimkou. Většina hnízdišť, které ornitologové sledují, zůstává zatím prázdná.

„Z asi patnáctky lokalit máme páry zatím pouze na dvou místech, a to v Jimramovských Pavlovicích a v Novém Veselí,“ konstatuje Čejka.

Jaromír Čejka ze správy CHKO Žďárské vrchy ukazuje hnízdiště čápa bílého v Novém Veselí | Foto: Andrea Kratochvílová

Čápi většinou přilétají na konci března a v průběhu dubna. Čejka tak doufá, že je jen zbrzdily například klimatické podmínky.

„V posledních čtrnácti dnech vanuly poměrně silné větry od severu, severozápadu. Přílet čápů probíhá tím způsobem, že nastoupají do velkých výšek, pak se nesou a díky proudění směřují po tahových cestách do střední Evropy. Toto tedy nemohli uskutečnit,“ popisuje Čejka.

Ornitolog věří, že čápi ještě přiletí. Ani poté ale nemají tažní ptáci vyhráno, protože musejí vyvést mladé. A to také záleží na klimatických podmínkách.

Před dvěma lety se na Žďársku vylíhlo osm čápat, loni už jich bylo téměř padesát. Jestli bude letošní rok stejně úspěšný, budou odborníci vědět na podzim.

Andrea Kratochvílová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme