Vítězslav Hálek: Několik slov o statečnosti osobní

8. květen 2020

Petr Stach čte z fejetonů českého klasika věnovaných životu společenskému a politickému. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Petr Stach
Připravila: Eva Willigová
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v roce 2015

Málokdo z nás si uvědomí, že Vítězslav Hálek – vlastním jménem Vincenc Hálek (narozený v dubnu 1835 v Dolínku u Mělníka) – zemřel i na svou dobu mlád, 8. října 1874, v 39 letech na zánět pohrudnice. Za důstojného klasika ho máme možná proto, že je pohřben na Vyšehradě mezi „otci zakladateli“ české literatury.

Vedle Jana Nerudy byl nejvýraznějším představitelem dužiny Májovců a stejně jako Neruda byl nejen básníkem, ale také prozaikem, dramatikem, literárním kritikem a publicistou. Pracoval jako redaktor Národních listů, kde měl na starosti divadelní rubriku. Básně vydával v almanachu Máj, který redigoval. Byl vůdčí osobností časopisu Ruch. Roku 1872 převzal a redigoval spolu s Nerudou časopis Lumír. Spolu s ním také vydával časopis Květy. Řídil edici Slovanské besedy. Svých Několik slov o statečnosti umělců vydal v Národních listech.

Na Hálkových fejetonech nás může překvapit, že některá jeho témata ve společnosti přetrvávají, ale hlavně můžeme s obdivem číst jeho poetický styl, nepostrádající humor i ostrost úsudku a hodnocení.

autoři: Eva Willigová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio