Biker Kulhavý už směřuje přípravu k olympiádě v Riu. Ukáže se i doma

Olympijský šampion ze závodu horských kol Jaroslav Kulhavý chce kromě maratonů vítězit opět i v kratších závodech cross country. V nich se mu v posledním roce nedařilo i kvůli zdravotním problémům. Teď už je ale třicetiletý biker v pořádku a po povedeném startu sezony směřuje přípravu k obhajobě triumfu z olympiády v Londýně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference Sportovec roku 2012, Jaroslav Kulhavý

Tisková konference Sportovec roku 2012, Jaroslav Kulhavý | Foto: Filip Jandourek

„Vzdálenou prioritou je Rio, do té doby mě ale čeká řada závodů. Letos si chci potvrdit, že se můžu držet na špičce a můžu vyhrávat světové závody v cross country,“ prozradil Kulhavý.

Právě mezi tyto kratší závody bude patřit i ten olympijský v příštím roce v Brazílii. Výsledky z maratonů jsou sice hodně cenné, ale bikerům příliš nenapoví o tom, jak dokážou zvládnout klasickou trať cross country.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozbýbat staré tělo. Tak s nadsázkou popisuje Jaroslav Kulhavý svůj hlavní úkol před začátkem světového poháru horských kol

I proto Kulhavý nepřeceňuje březnový titul z prestižního závodu Cape Epic, kde triumfoval společně se Švýcarem Christophem Sauserem.

„Ne, že bych se tam flákal, ale jet čtyři hodiny je úplně něco jiného, než je maximum, na které jsem se při Cape Epicu dostal během etap jen párkrát. Intenzity, ve kterých jsem se nepohyboval prakticky od loňské sezony, mi chyběly. Přichází na ně řada až teď,“ pokračoval Kuhlavý.

Svá slova potvrdil v sobotu, když vyhrál úvodní podnik českého poháru cross country horských kol v Teplicích. A díky závodům se teď chce dostat do ideálního rytmu, protože tréninky ho bolí mnohem víc než před lety.

Astma Kulhavého na Cape Epic netrápilo, triumf oslaví tréninkem

Číst článek

„Výbušnost s věkem mizí, přizpůsobil jsem tomu trénink. Vytrvalost bych už ani jezdit nemusel, ale zůstala mi. Když jsem na kole začínal, tak jsem měl několikanásobně delší tréninky, než byly ty tabulkové, které jsme dostávali,“ vzpomíná olympijský vítěz z Londýna 2012.

„Vytrvalost je u mě super, ale teď se snažím všechno dávat do intenzity, abych své 'staré tělo' držel pořád v otáčkách a výkonnost nepadalo dolů,“ dodal 30letý závodník před sezonou, ve které se chce předvést v elitní konkurenci i před domácími fanoušky.

V Novém Městě měl smůlu

Hned první závod Světového poháru horských kol totiž v květnu odstartuje v Novém Městě na Moravě.

„Jestli vyhraju, tak pro tým je to jedno, ale pro mě, jako pro domácího závodníka, to znamená hodně. Člověk chce doma vždy uspět. Poslední dva roky jsem měl problémy. Předloni mě potkal pád a loni mě po 20 minutách po startu potkal defekt. Do třetice bych chtěl být zpátky,“ dodává Kulhavý.

Českého bikera fanoušci horských kol uvidí už následující sobotu na úvodním závodu seriálu Kolo pro život v Dobřichovicích u Prahy. Jestli v roli závodníka, nebo diváka nechává olympijský šampion a mistr světa zatím otevřené.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme