Před pěti lety vybuchla ropná plošina v Mexickém zálivu. Škody jdou do stamiliard

Jedenáct mrtvých pracovníků, ropná skvrna větší než Česko a Slovensko dohromady, tisíce mrtvých a zmrzačených vodních ptáků, škody v přepočtu za stamiliardy korun – to je bilance nejhorší ropné katastrofy v dějinách Spojených států. Plošina Deepwater Horizon společnosti BP v Mexickém zálivu vybuchla právě před pěti lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lodě se snaží uhasit požár na Deepwater Horizon

Lodě se snaží uhasit požár na Deepwater Horizon | Foto: public domain, US Coast Guard

Ropná skvrna se začala šířit ihned po výbuchu ropné plošiny, tedy 20. dubna 2010.

Dne 22. dubna se plošina potopila a přestala hořet, ropa však z vrtu unikala dál. Po několika marných pokusech se proud mazlavé tekutiny podařilo zastavit až 17. července.

Do moře uniklo 780 milionů litrů ropy – ta zabila stovku delfínů a velryb, 470 mořských želv a přes dva tisíce ptáků. To jsou však jen ta zvířata, která se podařilo najít.

Skvrna zasáhla 1700 kilometrů pobřeží celkem čtyř států. Ochromila rybolov a turistický ruch V Louisianě nebo na Floridě.

Prezident Barack Obama, který postiženou oblast navštívil, přiznal, že dopady budou pro mnoho lidí bolestné, slíbil však také, že se věci zase vrátí k normálu.

Firma BP zaplatila za likvidaci znečištění moře a pobřeží 28 miliard dolarů (v přepočtu asi 700 miliard korun). Na odškodném zatím vyplatila více než 60 tisícům žadatelů přes pět miliard dolarů (v přepočtu asi 125 miliard korun) a počítá s tím, že na náhradách škod vyplatí podnikům i jednotlivcům dalších pět miliard dolarů.

Fakta o havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu (2010) | Foto: ČTK

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme