Norsko žádá vysvětlení návštěvy ruského vicepremiéra na Špicberkách

Norsko se ohradilo proti návštěvě ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina na Špicberských ostrovech. Rogozin je na seznamu lidí, kterým Evropská unie a Norsko zakázaly vstup na své území. Ruský prezident Vladimir Putin navíc označil osvojení přírodních zdrojů Arktidy za jeden z hlavních cílů budoucnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Observatoř na Špicberkách

Observatoř na Špicberkách | Foto: VUT Brno

Vicepremiér Dmitrij Rogozin přiletěl do Arktidy, aby slavnostně otevřel novou ruskou polární stanici Severní pól 2015 a zastavil se i na Špicberkách.

„Hlavním předmětem ruského, a nejen ruského zájmu je podmořské bohatství, tedy šelfová naleziště ropy a zemního plynu. V sovětských dobách to byly spíše oceánografické, hydrologické a geologické výzkumy,“ vysvětluje komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestě ruského vicepremiéra Rogozina, který je na černé listině EU i Norska, mluvil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Norsko ale žádá vysvětlení, proč na Špicberky přiletěl vicepremiér, který má na starosti vojensko-průmyslový komplex. Rogozin na sociálních sítích stroze vzkázal, že po bitvě se pěstmi nemává.

Souostroví Špicberky je nejsevernějším norským územím. Mezinárodní dohoda z roku 1920 ale dává právo využívat nerostné bohatství i signatářským zemím – mezi nimi bývalému Československu a dnešnímu Rusku.

„Špicberky jsou sice součástí norského území a Norsko je spravuje, ale protože Rusové tam byli přítomni historicky, těžili tam uhlí, měli a doposud mají bezvízový přístup,“ říká Dvořák. Přesto je podle něj zvláštní, že si při kontrole dokladů příslušní úředníci Rogozina, který je na černé listině EU i Norska, nevšimli.

Martin Dorazín, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme