Česko chce bránit imigrantům v tom, aby z Libye do Evropy vůbec vypluli

Státy Evropské unie by měly podle Česka bránit uprchlíkům, aby se na plavbu přes Středozemní moře do Evropy vůbec vydali. Před schůzkou ministrů zahraničí zemí unie to řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek z ČSSD. Státy osmadvacítky by podle něj měly za pomoci Alžírska, Egypta nebo zemí Perského zálivu blokovat pobřeží Libye tak, aby z tamních přístavů nemohly vyplouvat lodě s uprchlíky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojené jednotky odklízejí těla mrtvých uprchlíků z lodi, která dorazila na Maltu

Ozbrojené jednotky odklízejí těla mrtvých uprchlíků z lodi, která dorazila na Maltu | Zdroj: Reuters

Ministr Zaorálek je proti tomu, aby země EU ve Středomoří prováděly rozsáhlou pátrací operaci a zachraňovaly provizorní lodě s tisícovkami migrantů přímo na moři.

„Jestliže my budeme například přebírat od těchto překupníků lidi a budeme je vozit do Evropy, stane se z toho ještě lepší byznys,“ řekl Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání unijních ministrů zahraničí, plánu ministra Zaorálka a uprchlících mířících do Evropy mluvili bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska a ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová

Dal tak za pravdu těm, podle kterých záchranné operace utečence k plavbám do Evropy lákají. Podle ministra je nutné problém řešit přímo na místě, tedy pomoci k vytvoření fungující vlády v Libyi.

Například Britové otevřeně říkají, že jsou proti tomu, aby ve Středozemním moři fungovaly velké pátrací operace, které vyhledávají lodě s uprchlíky ve snaze předejít jejich ztroskotání. Podle Británie a některých dalších zemí existence takových pátracích operací ponouká imigranty, aby se na plavbu vydávali.

Na druhé straně kritici namítají, že jde jen o spekulace. Po skončení velké pátrací operace italského námořnictva Mare nostrum počet uprchlíků neklesl, ale zůstává stejný nebo se zvyšuje. Zároveň se zvyšují i ztráty na životech.

S myšlenkou ministra Zaorálka, aby lodě s uprchlíky nemohly vůbec vyplout, nesouhlasí Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci. Uprchlíci se na cestu nevydávají jen tak, ale proto, že jsou ve svých zemích ohroženi na životech:

„Pokud se nechceme dívat, jak umírají na moři, nechceme se stejně dívat na to, jak umírají v Libyi nebo někde jinde. To, že jim zabráníme vyrazit na cestu za bezpečím, neznamená, že nezemřou.“

Itálie a další státy volají kvůli uprchlíkům z Afriky po větší pomoci z EU

Číst článek

Rostoucí případy mrtvých uprchlíků ve Středozemním moři označil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD za tragédii. Česká republika je podle něj připravená pomoci situaci řešit. Sobotka tvrdí, že je nutné se zaměřit právě na ty země, odkud uprchlíci utíkají - tedy jako je například Libye. Premiér ale zároveň řekl, že Česko pomůže uprchlíkům jen v případě, že to bude pro stát bezpečné:

„Česká republika nepodpoří takové rozhodnutí Evropské rady, které by vedlo k tomu, že pro jednotlivé členské země budou stanoveny povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Domníváme se, že by takové rozhodnutí o solidaritě mělo zůstat v kompetenci jednotlivých členských zemí EU.“

Další uprchlíci

Na Sicílii mezitím dorazilo 28 uprchlíků, kteří v noci na neděli přežili havárii lodi asi 200 kilometrů jižně od italského ostrova Lampedusa. Na potopeném plavidle mohlo být podle některých svědectví až 950 lidí. Většina z nich je podle záchranářů zřejmě po smrti.

Neziskové organizace vyzývají evropské země, aby dalším podobným tragédiím zabránily. Záchranné operace ve Středozemním moři se podle Sarah Tylerová z britské nevládní organizace Save the Children musí změnit. Jinak prý zemřou další tisíce uprchlíků, včetně dětí.

V roce 2014 připlulo ze severní Afriky do Evropy přes 200 tisíc lidí, což znamenalo stoprocentní nárůst proti roku 2013. Od začátku letošního roku je to už minimálně 35 tisíc uprchlíků, z toho 13500 za uplynulý týden. Dramaticky také narůstá počet obětí riskantních plaveb.
Unie loni na podzim ukončila operaci Naše moře, která zahrnovala intenzivní monitoring Středozemního moře a záchranu mnoha lodí v problémech. Brusel ale omezil dotace na tyto účely i s argumentem, že podněcovaly další výpravy uprchlíků do Evropy.

Těch bylo na palubě převrácené lodi u italské Lampedusy podle svědectví asi padesát.

I den po jednom z největších podobných neštěstí v historii zamířili do Evropy další běženci. V noci na dnešek se italské pobřežní stráži podařilo zachránit 98 uprchlíků, skoro polovina z nich jsou ženy a děti. Na Sicílii je ošetřili lékaři, jejich příštím útočištěm bude tamní uprchlické centrum.

Další loď s asi 200 běženci se potopila u řeckého ostrova Rhodos. Záchranářům se zatím podařilo na pevninu dostat asi 80 z nich. Nejméně tři uprchlíci se utopili.

V mezinárodních vodách Středozemního moře jsou pak údajně v problémech další tři plavidla. Člověk telefonující z jednoho z nich řekl, že se jeho loď potápí a zahynulo už nejméně 20 lidí.

Jak tragédiím zabránit?

Jihoevropské státy EU kritizují ty ostatní, že jsou v přístupu k tomuto problému málo solidární. Například premiér Malty Joseph Muscat řekl, že klíčem k řešení krize je ukončení anarchie v Libyi. Ta umožňuje kriminální gangům organizaci nebezpečných plaveb se zoufalými lidmi, prchajícími před válkami či bídou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příčiny, proč Afričané odjíždějí do Evropy, vysvětluje afrikanistka a bývalá diplomatka Marie Imbrová

Se svým návrhem přišel i bývalý francouzský ministr zahraničí a spoluzakladatel organizace Lékaři bez hranic Bernard Kouchner.

Kouchner činí za současnou situaci odpovědnou Evropskou unii. Tento problém zde existuje již rok a půl a evropské země nechávají jeho řešení na Itálii, jako by se jich to netýkalo, prohlásil bývalý šéf francouzské diplomacie a navrhl vytvoření flotily zemí EU. Podle něj by každá země osmadvacítky měla vyslat do oblasti Středozemního moře minimálně jeden záchranný člun.

Po okamžitém řešení situace volá i bývalý prezident Francie Nicolas Sarkozy, který se hodlá znovu ucházet o prezidentský úřad. I podle něj je situaci nutné řešit na evropské úrovni a v budoucnu zabránit podobným tragédiím.

Grafický přehled tragických nehod lodí s uprchlíky z Libye do Evropy v posledních dnech | Foto: ČTK

Jan Šmíd, Jan Prokeš, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme