V pankrácké věznici se oběsil muž obžalovaný z polití expartnerky kyselinou

V pražské vazební věznici v noci na dnešek zemřel muž, který byl obžalován z pokusu vraždy bývalé přítelkyně. Devětačtyřicetiletý Milan Balamuta se u soudu přiznal, že ženu polil kyselinou. Hrozil mu až výjimečný trest. Mluvčí pankrácké věznice Jiří Dolejší potvrdil, že se Balamuta ve své cele oběsil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vazební věznice Praha Pankrác

Vazební věznice Praha Pankrác | Foto: Filip Jandourek

"V ranních hodinách spáchal jeden z obviněných sebevraždu. Momentálně celou věc šetří oddělení prevence a stížností. Čekáme na jeho závěry. Ze strany policie došlo k ohledání místa činu a byla nařízena pitva,“ uvedl Dolejší.

Minulý týden u soudu vypadal obžalovaný vyčerpaně a jeho výslech se proto přesunul na některé z dalších jednání. Teď ale Městský soud v Praze líčení zruší, potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci:

„Předseda senátu obdržel od vězeňské služby informaci, že obžalovaný Milan Balamuta zemřel. V důsledku toho bude zrušeno hlavní líčení, které je naplánováno na tento týden, a učiněny budou další procesní kroky.“

Devětačtyřicetiletý Milan Balamuta loni v srpnu zaútočil na svou bývalou partnerku na chodbě v jejím domě. Nejdřív ji srazil na zem a pak jí polil kyselinou chlorovodíkovou, posypal hydroxidem sodným a nakonec na ni vylil ještě vodu, aby zesílil účinky chemikálií. Muž se k činu sice před soudem přiznal.

V krátké době je to už druhé úmrtí obžalované nebo zadržené osoby. Před týdnem zemřel muž v Praze, kterého policisté převáželi do cely v Kongresové ulici. Muž se nejdříve pokusil utéct ze služebního vozu. Policistům se ho podařilo zpacifikovat. Zadržený ale poté zkolaboval. Podle přivolaného lékaře zemřel kvůli vyčerpání organismu.

Případ stále řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů a do skončení vyšetřování ho nebude nijak komentovat.

Vězeňská služba za rok 2013 eviduje celkem 14 úmrtí ve věznicích. V předchozích letech to ale bylo ještě víc, v roce 2012 dokonce 34 úmrtí.

Mediálně hodně sledovaný byl případ v pražské Troji unesené dívky, kterou policisté později našli mrtvou. Pravděpodobný únosce a vrah se v roce 2011 ve své cele pokusil oběsit a o dva dny později v nemocnici zemřel.

Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme