Ovčáček: Pokud do června nenajdeme Peroutkův článek o Hitlerovi, omluvíme se

Hrad je připravený se omluvit, pokud nenajde údajný článek Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman. Slíbil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Článek, jehož existenci historici i odborníci popírají, hledá Hrad už téměř tři měsíce. Podle Ovčáčka se rozhodne do konce června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman zakončil 15. dubna třídenní návštěvu Karlovarského kraje tiskovou konferencí na dvoře restaurace nedaleko Aše

Prezident Miloš Zeman zakončil 15. dubna třídenní návštěvu Karlovarského kraje tiskovou konferencí na dvoře restaurace nedaleko Aše | Zdroj: ČTK

Už dnes ale Hrad na svých stránkách začal přetiskovat Peroutkovy články z let 1938–39, ve kterých podle prezidentské kanceláře novinář intelektuálně selhal.

Jako první zveřejnil text z 22. února 1939 Češi, Němci a Židé.

Miloš Zeman o Ferdinandu Peroutkovi: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.' (Zdroj: www.hrad.cz)

Článek o andělech ve skutečnosti napsal Jan Stránský, článek Hitler je gentleman se Hradu ani po téměř třech měsících nepodařilo najít.

„Je to výsledek té mé snahy nalézt článek Hitler je gentleman. Chtěl bych podotknout, že pokud se nepodaří nalézt – a já jsem si dal termín do června – samozřejmě bude následovat omluva,“ řekl mluvčí Jiří Ovčáček.

O tom, že Peroutka uveřejnil článek s titulkem Hitler je gentleman, mluvil prezident Zeman poprvé v lednu na mezinárodní konferenci. Od té doby jej Hrad usilovně hledá – zatím ale marně. Historici i Společnost Ferdinanda Peroutky však upozorňují, že žádný takový text Peroutka nenapsal.

Peroutkova vnučka chystá žalobu

Vnučka spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová chce kvůli Zemanovým výrokům podat žalobu na ochranu osobnosti, a to na Českou republiku. Po prezidentu Zemanovi pak požaduje veřejnou omluvu.

„Jeden z článků všichni víme, že napsal pan Stránský pod pseudonymem, druhý článek neexistuje. Chtěla bych omluvu obzvlášť proto, že uráží a hanobí člověka, který se sám bránit nemůže,“ uvedla v pátek Kaslová.

Pieta u hrobu Ferdinanda Peroutky | Foto: Filip Jandourek

Zveřejňování jiných Peroutkových článků nemá podle jejího advokáta Františka Vyskočila na rozhodnutí podat žalobu žádný vliv.

„My vycházíme z toho, že pan prezident uvedl nepravdivé výroky a to je pro nás nejdůležitější, takže jakékoli další akty Hradu mimo omluvy pro nás nemají význam,“ prohlásil advokát.

Ferdinand Peroutka zemřel před 37 lety. Spor o jeho pověst možná skončí u soudu

Číst článek

Prezidentem Zemanem zmiňovaný článek, kde se píše Hitler je gentleman, nedávno objevila Česká televize. Podle jejího zjištění se článek nejmenoval Hitler je gentleman, ale Nekamenujte proroky. Nevyšel ve 30. letech, ale v září 1942. Nebylo to v Přítomnosti, ale v časopise Svět. A nenapsal ho Ferdinand Peroutka, ale někdo, kdo se podepsal J. Hr. a citoval výrok amerického geologa Waltera Bergmanna z přednášky v Los Angeles.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme