Chybí dětští psychiatři a psychologové. Rodiče na odborníky čekají měsíce

20. duben 2015 15:37

Kritický nedostatek specialistů pociťují nemocnice i ambulance, u některých diagnóz je ale odborná péče akutní.

Sedm let navštěvuje v Českých Budějovicích dětského psychiatra i psychologa Ludmila Gebeltová se synem Pavlem, který trpí poruchou mentálního vývoje. „Od samých začátků nás odborník provází, konzultujeme každý problém, radí, jak postupovat v krizových situacích a je to i obrovská pomoc pro rodiče jako takového,“ říká Ludmila Gebeltová.

Situaci může ještě zhoršit novela zákona o odborné způsobilosti lékařů, která má zvýšit počet let, potřebných přípravě na získání atestace. Potvrzuje to náměstek pro zdravotní péči ministerstva zdravotnictví Josef Vymazal. „V prvním návrhu se přesouvá obor dětské psychiatrie ze základního oboru do nástavbového,“ vysvětluje.

Podle primáře dětského oddělení českobudějovické nemocnice a člena výboru České pediatrické společnosti Vladislava Smrčky se příčina nedostatku dlouhodobě neřeší. „Myslím, že je to dlouhodobé podcenění toho oboru. Měli jsme na prvním místě například chirurgii a práce psychologů nebyla oceněná, takže mladé lékaře nelákala. Bohužel situace se nechala dozrát, až dospěla do současného krizového stavu,“ uvedl.

Čekací lhůty k dětským psychiatrům a psychologům jsou na jihu Čech dlouhé několik měsíců. V některých částech kraje odborníci chybí úplně.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio