Odvolaný trnavský arcibiskup má šanci na očištění jména. Díky audienci u papeže

Několik novinek se objevilo v kauze bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. V létě to budou tři roky, co ho tehdejší papež Benedikt XVI. bez jasných důvodů odvolal z úřadu na Slovensku. Současný papež František ale Bezáka přijal na audienci, kterou pro něj zařídil český kardinál Miloslav Vlk. Podporu některých českých duchovních má Róbert Bezák dlouhodobě, zatímco slovenští biskupové k případu mlčeli. Schůzka s papežem by mohla vnést do Bezákova odvolání více světla, a vyřešit i jeho další působení v církvi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert na podporu odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka

Koncert na podporu odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka | Foto: Vojtěch Berger

„Je hodně obětavý a lidský a každého má rád. A je rád s každým, s kým se setká.“ „Doufám, že bude, těžko říct, jestli za pár měsíců nebo let, rehabilitován,“ říkají shodně věřící, o jejichž podporu neměl Róbert Bezák doma na Slovensku nikdy nouzi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se vyvíjí kauza kolem odvolaného trnavského arcbiskupu, zjišťoval redaktor Vojtěch Berger

Jeho odvolání brali úkorně. Přišlo náhle, bez udání konkrétního důvodu, krátce po papežské vizitaci v Trnavě, která Bezákovi vyčítala například nevhodné oblečení nebo styky s osobami pochybné pověsti včetně homosexuálních kněží. Sám Bezák přitom v Trnavě naopak poukazoval na neprůhledné financování diecéze z doby svého předchůdce Jána Sokola.

Český kardinál Miloslav Vlk se o kauzu zajímá od samého začátku a v procesu Bezákova odvolání vidí řadu nesrovnalostí.

„Neviděl jsem, neslyšel a nečetl ten dekret, kterým údajně ho Benedikt XVI. odvolal. Jestli vůbec existuje, to jsem nikde nezjistil. Čili tohle byla základní chyba,“ řekl teď kardinál Vlk slovenskému časopisu Týždeň.

Papež slyšel Bezákovu verzi

10. dubna se on i arcibiskup Bezák setkali s papežem Františkem na osobní audienci. Papež tak měl poprvé možnost slyšet Bezákovu verzi příběhu přímo od něj.

„Svatý otec, když tohle všechno vyslechl, tak řekl, že si to prostuduje znovu a udělá rozhodnutí. Touto formulací bylo jasné – já si to beru za svou věc,“ doplnil Vlk.

Mons. Róbert Bezák | Foto: Facebookový profil Mons. Róberta Bezáka

Nemůže brát ale katolická církev na Slovensku aktivity českých duchovních v Bezákově věci jako vměšování do svých vlastních věcí?

„Předně bych řekl, že arcibiskupa Bezáka se měli zastat sami slovenští biskupové. Protože od té doby, co byl odvolán, nikdo z nich o něm neřekl žádné dobré slovo, což je nápadné,“ poznamenal sociolog a publicista Jan Jandourek, který Bezákův případ sleduje dlouhodobě.

„Z morálního hlediska by se lidem mělo říct, proč byl odvolán pastýř. Protože buď něco provedl, pak by se to mělo říci, nebo nic neprovedl, a pak to odvolání samozřejmě nemá žádný smysl. Třeba kardinál Vlk na základě své osobní životní zkušenosti má vyvinutý smysl pro spravedlnost a nezdá se mu, že by člověk měl být postižen tímto způsobem, a proto se ho zastal,“ dodal Jandourek.

Bývalý arcibiskup Bezák prožil rok 2014 v klášteře v italském Bussolengu. Začátkem letošního roku se vrátil na Slovensko. Jeho další osud je nejasný. Podle kardinála Vlka by Róbert Bezák mohl dostat biskupský post v některé jiné zemi.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme