Oprava Národního muzea může začít. Stavaři už mají klíče

Po dvou letech od vypsání tendru se Národní muzeum dočká rekonstrukce. Dnes odpoledne jeho zástupci slavnostně předali klíče od historické budovy stavařům. Dlouho plánovaná oprava národní kulturní památky by měla trvat tři a půl roku. Hotová by měla být v závěru roku 2018, kdy bude Národní muzeum slavit 200 let své existence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symbolického předání klíče od historické budovy Národního muzea stavbařům se zúčastnili i premiér Bohuslav Sobotka a ministr kultury Daniel Herman

Symbolického předání klíče od historické budovy Národního muzea stavbařům se zúčastnili i premiér Bohuslav Sobotka a ministr kultury Daniel Herman | Foto: Filip Jandourek

Slavnostní předání klíče proběhlo v Panteonu historické budovy Národního muzea. Aktu se zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), generální ředitel NM Michal Lukeš, zástupci zhotovitele rekonstrukce a desítky hostů.

Klíč od historické budovy slavnostně převzal Petr Zábský, zástupce firmy Metrostav. Ta společně s Průmstavem a IMOS Brno patří do sdružení M-P-I Národní muzeum, které vyhrálo výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavbaři můžou začít s rekonstrukcí Národního muzea v Praze. Slavnostní předání klíčů sledovala redaktorka Klára Fleyberková

Tendr na opravu Národního muzea byl vypsán už v květnu roku 2013. Muzeum dostalo celkem sedm nabídek a komise z nich vybrala právě sdružení M-P-I národní muzeum.

Podle harmonogramu měl vítěz začít stavět už vloni. Zahájení stavby ale více než rok zdržovala odvolání čtyř neúspěšných firem, které se do soutěže o opravu muzea zapojily. Poslední správní řízení s firmou Strabag už ale skončilo. Antimonopolní úřad tak potvrdil, že muzeum může podepsat smlouvu budovu předat stavařům.

Oprava historické budovy by měla být hotová do roku 2018, aby Národní muzeum oslavilo své dvousté narozeniny už zrekonstruované. Ve smlouvě, kterou zástupci muzea s vítězným sdružením podepsali, je čas stanovený přesně na 42 měsíců od předání staveniště.

„Pracovníky Národního muzea čeká několik let náročné, ale krásné práce. Mohu veřejnosti slíbit, že všichni uděláme maximum pro to, aby se Národní muzeum co nejdříve znovu otevřelo a záviděl nám ho celý svět,“ řekl dnes generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Muzeum je zavřené od roku 2011 a i když rekonstrukce opravdu skončí v roce 2018, nedá se zatím s jistotou říct, kdy se do nových expozic budou moct podívat první návštěvníci.

Po rekonstrukci bude totiž ještě třeba vybudovat expozice. V muzeu má být celkem šest výstavních sálů. Jeden z nich bude patřit stálé expozici a Panteon v prvním patře bude i dál připomínat významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění.

Národní muzeum v Praze před rekonstrukcí | Foto: Filip Jandourek

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme