Průjezd ruských motorkářů vnímá Sobotka jako reakci na americký konvoj

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pokládá chystanou jízdu ruských motorkářů Evropou za reakci ruské vlády na nedávný průjezd amerického konvoje. Pokud motorkáři z organizace Noční vlci požádají o víza v jakékoli zemi Evropské unie a dostanou je, vztahuje se pak povolení podle Sobotky na celý Schengenský prostor. Vydání víz prý bude rozhodnutím státu, na který se motorkáři obrátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov (vpravo) si rozumí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (snímek z roku 2011)

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov (vpravo) si rozumí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (snímek z roku 2011) | Zdroj: ČTK

„Pokládám to spíše za určitou propagandistickou reakci ze strany ruské vlány na průjezd amerického konvoje. Protože americký konvoj projel obdobnými zeměmi, do kterých se zřejmě snaží vyrazit tito motorkáři,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a dodal:

„Myslím, že když tomu nebudeme věnovat přehnanou pozornost, tak to ten propagandistický účel spíše nesplní.“

Premiér Sobotka podle svých slov nemá informace o tom, že by české úřady už někdo o vízum požádal.

Z Ruska až do Berlína

Noční vlci plánují po průjezdu Běloruskem, Polskem, Českem a Rakouskem dorazit až do berlínského Treptovského parku, kde se nachází památník Rudé armády.

Noční vlci vznikli v květnu roku 1989 jako první oficiální motorkářský klub v někdejším Sovětském svazu. Po jeho rozpadu se záhy rozrostli do dalších zemí, organizovaní jsou v Bělorusku, na Ukrajině, v Bulharsku, Makedonii, Srbsku nebo v Rumunsku.

Chtějí si tak připomenout 70. let od konce druhé světové války v Evropě. Z Moskvy plánují motorkáři vyjet 25. dubna a do Berlína dorazit 9. května.

Členové skupiny, kterých by mělo být asi 5000, mají ideologicky blízko k ruské pravoslavné církvi a Vladimiru Putinovi. Prezident je zve na oficiální oslavy a rád se s motorkáři fotí.

Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov (vpravo) si rozumí s ruským prezidentem Putinem (snímek z roku 2010) | Foto: ČTK/AP

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme