Armády zemí EU možná začnou ve Středomoří potápět prázdné lodě pašeráků lidí

Evropské země by mohly poslat své armády, aby u Libye potápěly prázdné lodě pašeráků lidí. Evropská komise to navrhuje jako jednu z možností, jak čelit rostoucímu počtu běženců, kteří umírají při nebezpečné plavbě přes Středozemní moře. Ve čtvrtek se kvůli tomu v Bruselu mimořádně sejdou lídři členských zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pobřeží řeckého ostrova Rhodos ztroskotalo 20. dubna plavidlo s nelegálními přistěhovalci

Na pobřeží řeckého ostrova Rhodos ztroskotalo 20. dubna plavidlo s nelegálními přistěhovalci | Zdroj: Reuters

Podle italského ministra zahraničí Paola Gentiloniho je teď v sázce pověst celé Evropské unie.

Státy osmadvacítky se shodují, že nemohou dál přihlížet tomu, jak počet mrtvých uprchlíků narůstá do tisíců. Souhlasí s tím i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

„Urgentnost je obrovská a není možné jenom přihlížet,“ zdůrazňuje. Podle Zaorálka teď musí unie prověřit, za jakých podmínek je potápění lodí pašeráků možné po právní stránce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státy EU se shodují, že nemohou dál přihlížet tomu, jak počet mrtvých uprchlíků ve Středozemním moři narůstá do tisíců

Unijní státy by podle Evropské komise měly také zdvojnásobit prostředky, které má k dispozici evropská operace Triton. Ta ve Středozemním moři pátrá po lodích s uprchlíky.

Také tento návrh Česká republika vítá. „V každém případě podporujeme více finančních prostředků – podpořit finančně Triton a tyto operace určitě ano,“ říká ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Česko naopak odmítá možnost, aby si mezi sebou země Evropské unie povinně rozdělily část uprchlíků. Takovou možnost některé státy zmiňují, oficiálně ji ale nikdo nepředložil. Komise navrhuje program pro dobrovolné přijímání běženců, i proti němu ale mezi členskými státy panuje odpor.

Grafický přehled tragických nehod lodí s uprchlíky z Libye do Evropy v posledních dnech | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme