Zhruba 30 dětí ročně se v Ústí narodí narkomankám. Je to špička ledovce, říká lékař

Ústecký kraj je po Praze druhý v počtu narkomanů. Je to znát i v porodnicích. Například v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem se ročně narodí kolem třiceti dětí právě narkomankám. Zneužívání drog v těhotenství přitom znamená pro dítě zdravotní problémy, které může mít navždy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové resuscitační vyhřívané lůžko pro novorozence

Nové resuscitační vyhřívané lůžko pro novorozence | Foto: Tomáš Adamec

„Pokud máme povědomí o tom, že matka bere drogy, tak dětem odebíráme moč. Tu posíláme na toxikologii, kde se prokážou opiáty, amfetaminy nebo cokoli jiného. Takových dětí máme za rok 32, 34. Dá se předpokládat, že v takových porodnicích jako jsou Teplice nebo Most, ta problematika bude podobná,“ říká primář novorozeneckého oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Petr Janec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zhruba 30 dětí ročně se v Ústí nad Labem narodí narkomankám. O problém se zajímala Gabriela Hauptvogelová

Informaci, že je nastávající matka narkomanka, se lékaři dozvídají z dokumentace a od samotné matky. Ne všechny případy ale zachytí.

„To, co víme, je možná špička ledovce. Asi ne o všech budeme vědět,“ upozorňuje Janec.

Matky narkomanky můžou mít řadu zdravotních komplikací v těhotenství. Miminka pak vyžadují větší péči lékařů - po porodu se u nich totiž projeví abstinenční příznaky. Nejhorší jsou u dětí žen, které zneužívají heroin.

„V první řadě je dítě neklidné, dráždivé, špatně saje. Má řídkou, průjmovitou stolici, rýmu, kýchá. Krátké období spánku, dlouho je vzhůru. V první řadě je nutné dítěti zajistit klid, šetrné zacházení. To dítě monitorujeme, někdy mu musíme poskytnout i farmakologickou léčbu,“ popsal Petr Janec.

Problémy na celý život

Ani poté, co lékaři dítě zbaví abstinenčních příznaků, nemá vyhráno. Zdravotní potíže se s ním táhnou celý život. Své o tom ví babička desetiletého chlapce, o kterého se stará od dvou a půl let. I jeho matka je narkomanka.

„Má psychické problémy, začal být agresivnější, strašně špatně se zapojuje do kolektivu. Bere léky, které ho usměrňují, ale ne na celý den. Má dost zdravotních problémů, třeba se střevy, opravdu ho bolí bříško. Často ho bolí hlava, není noc, kdy by spal klidně. Nemůže brát žádné běžné léky, třeba na kašel, protože pak je jak zběsilý. Třeba mu dáte něco na bolest hlavy a jeho to tak nabudí, že tři dny nespí,“ vyjmenovává problémy svého vnuka babička.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme