Karlovarský kraj má filmovou kancelář, ta má do regionu nalákat štáby

21. duben 2015

Karlovarský kraj chce celý region nabízet jako vhodnou destinaci pro filmovou produkci. Pomoci tomu má filmová kancelář, která funguje při krajském úřadu.

Hejtmanství se také přihlásilo do soutěže o titul Film Friendly Region roku. Cílem akce je ocenit aktivní regiony, které nejlépe spolupracují s filmaři a dokáží toho využít k propagaci destinace.

Úkolem regionální filmové kanceláře bude usnadnit a urychlit kontakt s místními subjekty a všeobecně zlepšovat podmínky pro filmová natáčení v regionu.

„Těší nás, že v tomto ohledu už za sebou máme díky existenci regionální filmové kanceláře Film Office mnohé úspěchy. Například v poslední době jsme se v rámci natáčení celovečerního koprodukčního filmu Schmitke, jehož děj se odehrává z převážné většiny v Krušných horách, dostali do hledáčku několika dalších produkčních společností, které by v budoucnu v našem regionu rády zrealizovaly některý ze svých projektů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel.

Podle producenta filmu Schmitke Tomáše Vacha zaujaly filmaře Krušné hory svou mystikou a atmosférou, která se jedinečným způsobem hodila právě pro natáčení snímku, který bude v létě uveden do českých kin. Natáčení probíhalo v Abertamech, na Božím Daru a na Plešivci.

Karlovarský kraj je s filmovou tvorbou spojen již více než jedno století

V Karlových Varech a jejich okolí bylo již natočeno více než 120 filmů. Mezi ty nejznámější patří bondovka Casino Royale s Danielem Craigem nebo Poslední prázdniny s Queen Latifah. Z české tvorby třeba Kopytem sem, kopytem tam či Vrchní prchni.

„Jsem si jist, že počet filmů natočených v našem kraji díky rozmanitosti regionu bude i nadále stoupat,“ doplnil hejtman Havel.

Vyhlášení výsledků soutěže Film Friendly Region roku proběhne 2. května v dějišti Evropského hlavního města kultury během slavnostního zakončení filmového festivalu Finále Plzeň.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio