Stavba památníku Jana Palacha bude stát možná až 15 milionů korun

Národní muzeum chce investovat až patnáct milionů korun do výstavby památníku Jana Palacha ve Všetatech u Mělníka. Památník vznikne v domě, kde student vyrůstal a odkud 16. ledna 1969 vyrazil na svoji poslední cestu na Václavské náměstí. Tam se polil benzinem a upálil na protest proti okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech | Foto: Jana Huzilová

Žádná cedule, žádný ukazatel. Jenom z jedné strany domu směrem do polí je deska s vysvětlujícím nápisem.

„Oprýskaný a dlouho opuštěný domek s hodně zarostlou zahradou stojí na kraji obce, na břehu potoka, zády k silnici. Kdo to ve Všetatech nezná, nezjistí, že právě tady Jan Palach žil,“ přibližuje reportér ČRo Ľubomír Smatana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až 15 milionů korun chce investovat Národní muzeum do stavby památníku Jana Palacha ve Všetatech. Podrobnosti zjišťoval Ľubomír Smatana

To by se teď ale mělo změnit. Majitelem domu je nově stát a výstavbu památníku dostalo na starost Národní muzeum.

„My jsme to dostali trošičku úkolem. To téma nás samozřejmě zajímá, na druhou stranu nejsme úplně provozovateli menších expozic po celé České republice. Bráníme se tomu, ale to téma bylo natolik unikátní, že jsem na to nakonec kývl, a teď se s tím snažíme nějakým způsobem popasovat,“ vysvětluje ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Památník by měl vzniknout do 3 let

V nejbližších týdnech chce Národní muzeum vypsat architektonickou soutěž na vybudování památníku. Ministerstvo kultury už potvrdilo, že poradní tým resortu zpracovává dokumentaci k vyhlášení soutěže.

„Soutěž je zcela otevřena. Pan architekt Pleskot, který je součástí pracovní skupiny, navrhl základní představu, která posloužila k definování podmínek a kritérii soutěže. Vlastní domek by se měl proměnit skutečně na památník a vedle by měla vzniknout malá budova, ve které by měla být expozice a přednáškový sál,“ naznačil poslanec za TOP 09 František Laudát.

Z výstavy fotografií Jan Palach | Foto: Jan Bartůšek

Zatím je na památník vyčleněno šest milionů korun. Národní muzeum chce ale investovat až 15 milionů.

Podle Lukeše má Národní muzeum příslib, že pokud soutěž dobře dopadne, tak by se chybějící finanční prostředky mohly ve státním rozpočtu najít.

„Zavrhli jsme myšlenku dělat tam nějakou vzpomínkovou místnost nebo síň. Samotný dům by se mohl proměnit v opravdu nějaké umělecké dílo, třeba i přeměnit. Vznikne tam menší novostavba, kde bude umístěna expozice, takové místo setkávání. A okolo ta zahrada by měla být využita jako meditační zahrada,“ upřesňuje ředitel Národního muzea Lukeš.

Památník by měl ve Všetatech vyrůst do tří let, to už bude 50. výročí smrti Jana Palacha.

Jan Palach | Foto: Michal Jindra

Ľubomír Smatana, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme