Zraněného pilota vezl sedlák do nemocnice na žebřiňáku

21. duben 2015

V Záluží u Dolního Třebonína se v dubnu 1945 zřítilo letadlo amerického pilota Williama Preddyho. Na místě je dnes pomník a ve vesnici možná i po sedmdesáti letech zůstávají zbytky stroje.

Událost připomíná nápis na desce u pomníku. „Byl nádherný jarní slunečný den. V Záluží 17. dubna začínají Šmejkalovi z čísla popisného 10 sázet brambory. Asi v půl třetí odpoledne přiletělo nad českobudějovické letiště v Plané pět amerických stíhaček Mustang. Ozývala se silná střelba z protiletadlových děl, ale ani palubní zbraně Mustangů nemlčely,“ píše se na desce.

„Šmejkalovi na chvíli přerušili práci a zahleděli se k letišti. Jedno z letadel dostalo přímý zásah, začalo hořet a nedaleko Boršova spadlo. Brzy na to Němci zasáhli i druhé letadlo, z jeho motoru se kouřilo, ale stíhačka byla ovladatelná. Spolu se zbývajícími třemi letadly zamířil pilot přes Jamné a Holubov k Plešovicím, kde hledal místo k nouzovému přistání. Nad Třísovem se stočil na sever, chtěl sednout co nejdřív. Snad by se mu to i podařilo, ale podvozkem zachytil o vršek asi osm metrů vysokého smrku, poté se letadlo naklonilo, zachytilo křídlem o mez, udělalo několik přemetů, urazila se vrtule a podvozek a zlomil se trup,“ pokračuje text.

Podle starosty Záluží Pavla Ševčíka se ve vesnici říká, že mezi skupinkou smrků stále stojí ten s uraženou špičkou. „Sedláci Šmejkalovi, kteří sázeli brambory, pomohli pilotovi ven a ošetřili ho. Ale přijeli vojáci z SS a nařídili sedlákovi, aby pilota vzal do Kamenného Újezda. Ten ho vezl na koňském povozu, žebřiňáku. V Újezdu pak rozhodli, že s ním musí až do Budějovic do nemocnice, a tam pilot údajně za tři dny zemřel,“ doplňuje k příběhu.

Pomník připomíná místo, kde se zřítilo letadlo Williama Preddyho

Vyprávění slyšel starosta ještě přímo od sedláka Šmejkala. „Říkal, že pilot po cestě hodně sténal, protože měl zranění na hlavě a byl pochroumaný. Pro pana Šmejkala to byl nepříjemný zážitek a Němci se zachovali k vojákovi velice nelidsky,“ říká Pavel Ševčík. Dokonce se traduje, že nemocniční personál pilota neošetřil, nechal ho ležet na chodbě, kde se o něj nakonec staral jiný pacient – paradoxně německý výsadkář.

Pronásledovali německou stíhačku a stálo je to život. Sestřelené piloty připomíná pomník u Boršova

Pietní místo u Boršova nad Vltavou připomíná sestřelení svou amerických pilotů v dubnu 1945. Starosta Jan Zeman ukazuje informační tabuli

Když se u Boršova nad Vltavou vydáte směrem od řeky přes hradiště nahoru, dorazíte k soše bytosti, která drží v náruči motýla, a pomníku se jmény William Preddy a Raymond Reuter. Zde bylo 17. dubna 1945 sestřeleno letadlo Mustang P-51 velitele americké letky Raymonda Reutera.

Williamu Preddymu bylo necelých 21 let. Dnes se po něm a jeho bratrovi Georgeovi jmenuje ulice v americkém městě Greensboro. George byl také pilotem. Patřil mezi nejúspěšnější americké letce, ale na Štědrý den roku 1944 se zřítil nad Německem. Zanedlouho potkal stejný osud i jeho bratra.

V Záluží dnes stojí pomník, který letce připomíná. „Cítili jsme povinnost důstojně připomenout a ocenit památku těch, kteří položili životy za svobodu. Myslím, že je to potřeba,“ komentuje Pavel Ševčík.

Trosky letadla Williama Preddyho zůstaly v obci. „Vím, že někteří lidé měli doma kolo z podvozku, další obyvatel si dokonce z kusu letadla udělal zadní část králíkárny, jiný si odnesl domů kabinu,“ dodává Pavel Ševčík.

Druhý pilot z americké pětice má také pomník v místě, kde se jeho stroj zřítil – v Boršově nad Vltavou.

Spustit audio

Související