Řecku docházejí peníze. Vláda stahuje hotovost ze státních institucí

Řecku znovu chybí peníze. Vláda premiéra Alexisese Tsiprase se proto rozhodla zabrat veškerou volnou hotovost na všech stupních státní správy a státních institucí, mimo jiné i nemocnic a škol. Pokud se jí nepovede získat potřebné 2,5 miliardy eur, hrozí, že Řecko nebude mít ke konci měsíce na platy státních zaměstnanců, penze a sociální dávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras se těší důvěře Řeků

Řecký premiér Alexis Tsipras se těší důvěře Řeků | Zdroj: Reuters

Pondělní nařízení vlády naráží na silný odpor nejen u státních firem a institucí. Podle řeckých médií protestují proti převodům finančních prostředků do centrální banky zejména v krajích a obcích, jejichž činnost je ochromena. Starostové na dnešním mimořádném zasedání vládu varovali, že se nedobrovolnému záboru peněz hodlají bránit u soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko je opět bez peněz. Novou finanční strategii řecké vlády přibližuje redaktor Českého rozhlasu Martin Ježek

„Myslím si, že vláda v mnoha otázkách vůbec neví, jak postupovat. Je to vidět napříč resorty. Začíná to u vzdělání a končí vyjednávací taktikou. Premiér ani vláda jako celek nemají žádnou strategickou linii, podle které by postupovali,“ říká politický analytik Dimitris Katsikas z Helénské nadace pro evropskou a mezinárodní politiku. Tsiprasova vláda podle analytika nenabízí skutečné řešení, pouze improvizuje.

V řecké státní kase aktuálně chybí více než miliarda eur na platy a dalších 850 milionů eur na penze. Vláda musí navíc do 12. května sehnat další miliardu eur, aby mohla uspokojit závazky, které má vůči mezinárodním věřitelům. Zároveň se je snaží přemluvit, aby jí poskytli další finanční pomoc.

Eurozóna koncem března souhlasila se čtyřměsíčním prodloužením záchranného programu pro Řecko. Výplatu zbývajících více než 7 miliard eur ale zatím pozastavila do okamžiku, kdy bude moci zhodnotit reformní plán Tsiprasovy vlády.

Slibovaný konkrétní seznam reforem vláda věřitelům zatím nedodala. V zemi se také pravidelně demonstruje. Aktuálně protestují třeba dělníci ve zlatých dolech, kteří tak chtějí zabránit zrušení provozu.

Celková dluhová bilance země se prý mírně zlepšuje. Německý finanční tisk ale tvrdí, že to nestačí. Řecku hrozí bezprostředně insolvence, protože musí přesouvat peníze metodami, které nejsou obvyklé ve finančně stabilních státech.

Řecko se ocitlo na pokraji státního bankrotu v květnu 2010. Muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

ČTK, Lenka Krejcarová, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme