Změna legislativy by mohla lépe ochránit seniory, kteří se stali obětí trestných činů

Senioři, kteří se stali obětí trestných činů, by v budoucnu mohli získat větší ochranu. Změnu legislativy navrhuje místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Radka Maxová z hnutí ANO. V Poslanecké sněmovně se dnes navíc konal seminář, na kterém se odborníci z celé Evropy věnovali ochraně před násilím na seniorech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Seminář upozorňoval hlavně na dvě trestné činnosti, a to na nemajetkové a silné, což se týká i domácího násilí. Bylo to shrnutí problematiky, která se týká všeobecného násilí na seniorech a trestné činnosti,“ přibližuje místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Radka Maxová.

Odborníci doporučili změnu zákonů tak, aby starší lidé patřili stejně jako děti mezi zvlášť zranitelné osoby, a měli tak šetrnější zacházení. Informace k případu by navíc od policistů měli dostávat ve srozumitelnější podobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senioři by v budoucnu mohli získat větší ochranu. Změnu legislativy navrhuje místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Radka Maxová

„Jsou tam dvě věci. Jedna je legislativní, což je zakotvení statusu zvlášť zranitelné osoby, který máme v České republice pouze pro děti. Měli by nárok na lepší ochranu, na bezplatného zmocněnce nebo důvěrníka, který by je prováděl agendou trestného činu od začátku až do konce,“ popisuje změny Maxová a dodává:

„Druhá věc je nelegislativní. To znamená, že bychom se hlavně měli zaměřit na poučení seniorů. Na co mají právo a jak se k němu mohou dostat. Protože v současné době to poučení je šestistránkové a týkající se množství paragrafů.“

O změnách legislativy chce Radka Maxová z hnutí ANO v nejbližších dnech mluvit také s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Věří, že jeho resort návrh připraví, a kabinet ho pak podpoří.

Podvodníci, organizované skupiny i příbuzní

Justice podle soudce Tomáše Durdíka ročně rozsoudí případy zhruba 1200 až 1500 seniorek a seniorů, kteří se stali obětí trestných činů. Většinou po krádeži, loupeži či podvodu přišli o své peníze. Jen část kauz se prý týká násilí.

Důchodci se mnohdy stávají oběťmi také vlastních příbuzných. O desítky, a někdy dokonce o stovky tisíc korun obírají seniory ale zpravidla velmi dobře organizované skupiny.

Předváděcí akce pro důchodce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

„Hlavně cílí na důvěřivost seniorů, kteří si myslí, že oni nemohou být ohroženi nebo že by je někdo mohl zneužít,“ vysvětluje Maxová.

Odborníci podle Maxové vyčíslili následky škody v uzavřených případech v Česku až na 35 milionů korun.

„Myslím, že problém je ve skupině seniorů, protože oni se samozřejmě bojí přijít s tím, že se jim něco stalo. Na 15 až 20 procent seniorů nahlásí jakoukoli trestnou činnost, která byla páchána na nich samotných nebo byli svědky trestné činnosti, a těch 80 až 85 procent je nám skrytých,“ uzavírá Maxová.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme