K italským břehům přijíždějí stovky uprchlíků denně, v sicilské Catanii se bojí problémů

Do Itálie míří každý den přes moře stovky uprchlíků z Afriky. Pro mnoho z nich je to cesta poslední. Chatrné lodě vypravované pašeráky lidí se potápějí a uprchlíci umírají na moři. Ti, kterým se podaří přežít, končí často v sicilském přístavu Catania. Odtud míří do uprchlických táborů. Obyvatelé Sicílie vnímají příliv uprchlíků jako velký problém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Catania. Loď pobřežní stráže

Catania. Loď pobřežní stráže | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Lidé z poškozených lodí, které do přístavu dovleče pobřežní stráž, jsou rozmísťováni do uprchlických táborů, které se nacházejí mimo centrum 30tisícové Catanie.

Dostanou najíst a poskytne se jim zdravotní péče.

V centru Catánie jsou vidět uprchlíci, kteří sem dorazili před delší dobou – rokem či dvěma lety.

Na tržišti prodávají holicí žiletky a drobné předměty, jako obaly na mobilní telefony nebo textil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stovky uprchlíků přijíždějí každý den na chatrných lodích k italským břehům. V sicilské Catanii natáčí zvláštní zpravodaj Pavel Novák

"Snaží se tu trošku přivydělat. Říkají: Není to ráj, asi bychom to nedoporučili těm, kteří jsou ještě v Africe. Ale musíte nás pochopit, ta situace je tak strašná, že podnikáme i takto riskantní cestu,“ popisuje situaci zvláštní zpravodaj v Catanii Pavel Novák.

Obyvatelé města mluví o humanitární katastrofě. Moře, které je pro obyvatele Sicílie zdrojem obživy, se teď podle pana Vittoria stává hrobem. Politici v celé Evropě by to podle něj měli rychle řešit.

„Co vy, kteří jste v centru Evropy, vás to asi tolik nezajímá. Musíme jim nějak pomoci, je to naše povinnost, nemůžeme je nechat zemřít,“ říká Vittorio.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Přístav v italské Catánii | Foto: Pavel Novák

Prodavač kosmetiky na tržišti na hlavní třídě Roberto vidí problém v tom, že už teď není na Sicílii práce a s přílivem uprchlíků jí bude ještě méně. Nechce, aby běženci na moři umírali, ale musí se udělat něco, aby Itálii tolik nestáli.

Roberto si musí svých 35 eur denně poctivě vydělat, ale vlastně je nucen doplácet na uprchlíky.

Předseda Evropské rady Donald Tusk svolal na zítřek mimořádný summit lídrů Evropské unie, aby se domluvili, jak složitou situaci dál společně řešit.

Přistěhovalci v Catanii. Přijeli před rokem a přivydělávají si prodejem obalů na mobilní telefony, zařízení na snímání selfie a textilu | Foto: Pavel Novák

Zvětšit mapu

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme