Kupujete oříšky, kakao, vitamíny? Tak pozor na jejich nadměrné obaly!

22. duben 2015

Taky vám vadí, že si někdy z obchodu přinesete domů jen hezkou krabici? Místo obalu, který by měl být naplněný výrobkem, kupujete pouze vzduch.

Nejen, že tím zatěžujete životní prostředí, ale hlavně: chcete za své peníze dostat výrobek, ne jen krabici.

Co na to zákon? Tentokrát opravdu nic

Bohužel na to dvakrát nemyslí ani naši zákonodárci. Což je docela nezvyklé. Problém okrajově řeší pouze zákon o obalech č. 477/2001 Sb.

„Podle zákona osoba, která uvádí obal na trh, je povinna zajistit, aby hmotnost a objem obalu byly co nejmenší, a to s cílem snížit množství odpadu z obalů. Je to ale velmi obecné ustanovení, které obaly řeší jen z pohledu ekologie. Spotřebitel tady zmiňovaný ani chráněný není,“ říká právník časopisu dTest Lukáš Zelený.


Pozor při nákupu výrobků:
─ oříšky a různá semínka (třeba v sáčku semen okurky bylo celkem 20 ks, na záhoně jich ale vzešlo jen 15, platíte za gramáž, kolik váží jedno semínko ale nemáte možnost zjistit),
─ u potravinových doplňků (posluchačka Dvojky spočítala, že by se do krabičky vešlo o 58 tablet víc!),
─ bonboniéry
─ kakao (stejný obal ale menší gramáž)
─ prací prášek (několik let stejný obal, ale místo původních 100 dávek si domů donesete jen 80)

Prý ještě neviděl ani jeden případ, kdy by výrobce nadměrného obalu dostal tak velkou pokutu, aby to přestal dělat.

Výrobcům se nemůžeme divit, co ale naše peněženky?

Proč to výrobci dělají, asi všichni dobře víme. Větší obal je na pultech nápadnější, výrobce má více místa pro své obchodní sdělení a hlavně, u spotřebitelů budí zájem, že si za své peníze odnese daleko víc výrobku, než tomu je ve skutečnosti.

Co ale s tím?

V tuto chvíli máme podle Zeleného jedinou možnost. Nenechat tyto čím dál častější praktiky výrobců bez povšimnutí a zapojit se do jejich projektu. Na svých internetových stránkách totiž vytvořili databázi nadměrných obalů.

„Národ (spotřebitelé) sobě“

Každý z vás tam může „ten svůj“ výrobek se vzduchem vložit. Respektive jeho popis a fotografii. To vše proto, aby se nenapálili další. „Třeba se pak výrobci koneční chytí za nos,“ přeje si Zelený.

V databázi ale najdete jen to zboží, které má nadměrný obal bezdůvodně. Tedy pokud například na dně velké krabice najdete minimum toho, co jste si chtěli koupit. U některých výrobku totiž obal slouží k ochraně zboží nebo vás samotných.

Dřív se v Temešváru stály na všechno dlouhé fronty, teď je v obchodech zboží dostatek

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio