Knihkupectví jsou v ohrožení. Za jejich problémy ale nemůžou čtečky, přibližuje Martin Vopěnka

23. duben 2015

Knihy mají zelenou, oznamují knihkupci u příležitosti Světového dne knihy a autorských práv. V knihkupectvích se dnes bude tento mezinárodní den slavit mimo jiné také 15% slevou, jak ve vysílání Radiožurnálu připomněl spisovatel a předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

Kamenná knihkupectví jsou podle něj v ohrožení. A za nebezpečím pro knihkupce nestojí elektronické čtečky knih, ale prodej přes internet. „Lidé si jdou knihu prohlédnout do knihkupectví, pak se vrátí domů a objednají ji jinde,“ přibližuje. Jenže, jak připomíná, aby si měli knihu kde osahat, je třeba, aby si ji také v obchodě koupili.

Jeho román Pátý rozměr vyjde ve Velké Británii. Prosazení se v zahraničí je však pro českého autora velký problém. „Závisí to hlavně na podpoře státu. Žijeme s tím, že jsme slavný národ Karla Čapka, ale geopolitická situace je dnes jiná a Česko nikoho nezajímá,“ přibližuje.

Za úspěchem například švédských detektivek tedy podle něj stojí především masová podpora státu. A Švédsko nezůstává v podobném přístupu osamocené. „Norové dokonce podporují překlady knih, i když pro něj ještě nemají nakladatele,“ uvádí. „Kdyby za mnou přišel výborný autor z Gruzie, řeknu mu, že bez podpory pro mě není zajímavý. A my jsme třeba v Anglii v situaci Gruzínců,“ dodává.

Čtěte také

Učíme děti pragmatismu. A to je škoda

Martin Vopěnka je však také známý spisovatel, který často tvrdí, že se inspiruje spíš krajností. „Každodennost mě neinspiruje. Je potřeba se vynořit. Jen s vynořenou myslí to zafunguje,“ vysvětluje tvůrčí proces.

Martin Vopěnka, spisovatel a předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů

Právě otevřená mysl způsobí divy. „Ve školách odnaučujeme děti mít otevřenou mysl a učíme je spíš pragmatismu, což je škoda. Člověk má být připraven na šílené nápady,“ vysvětluje. Pokud má být totiž člověk tvůrčí, musí se odvážit představit si i to, co ještě neexistuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio