Smrt při cestě do Evropy: Migrantům hrozí udušení, utopení i ušlapání

Přes 1600 migrantů zemřelo jen letos při pokusu o dosažení evropských hranic. Nejvíc životů si vyžádaly cesty přes Středozemní moře mezi Sýrií a Maltou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U řeckého ostrova Rhodos loď lodi s ilegálními imigranty narazila na skálu. Také zde se několik lidí utopilo

U řeckého ostrova Rhodos loď lodi s ilegálními imigranty narazila na skálu. Také zde se několik lidí utopilo | Foto: Argiris Mantikos | Zdroj: ČTK

Hlavní město destabilizované Libye Tripolis je základnou pro pašerácké skupiny, které nabízejí nelegálním migrantům cestu do Evropy. Přetížené lodě ve špatném technickém stavu ale ne vždy doplují a k tragickým nehodám dochází často i u libyjského pobřeží nedlouho po vyplutí.

K nejtragičtější letošní nehodě došlo v polovině dubna, po potopení lodi mířící z Libye do Itálie se pohřešuje až 400 osob. Nejméně sedm, maximálně až padesát migrantů pak zemřelo při potopení plavidla u Sicílie na začátku března.

Po potopení člunu nedaleko Tripolisu v srpnu 2014 se pohřešuje na 250 osob, jejichž těla se nenašla. Téhož roku v červenci došlo k neštěstí u Zuáry, kde 20 migrantů prokazatelně zemřelo, těla 108 dalších se nenašla. Libyjské námořnictvo tehdy zachránilo 22 cestujících. K dalšímu incidentu v této oblasti došlo i v srpnu, kdy zemřelo 41 osob.

Utopení není jediné nebezpečí, které cestujícím hrozí. Například při záchranné operaci 18. července 2014 ušlapali panikařící cestující přes deset osob včetně jednoho kojence. O den později a 180 kilometrů dále se pak 19 osob udusilo zplodinami z lodního motoru.

Na Sicílii dorazily další stovky uprchlíků z Afriky

Číst článek

Lodě jsou navíc přetížené a v davu tak snadno vypukne panika. Stovka osob se pohřešuje a 29 zemřelo při incidentu na pašerácké lodi asi 100 kilometrů od břehu Sicílie. Cestující se v podpalubí začali dusit, ovšem pašeráci je odmítli pustit na palubu, což vyvolalo potyčku.

S více než devíti stovkami pohřešovaných a mrtvých už letošní rok osminásobně překonal stejné období toho loňského a lze očekávat, že obětí nelegální migrace bude přibývat.

Informace o jednotlivých událostech od začátku roku 2014 jsou k dispozici v následující mapě. Velikost kolečka ukazuje počet pohřešovaných a mrtvých, po kliknutí získáte detailnější informace včetně popisu incidentu.

Informace pochází z projektu The Migrant Files.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Lídři zemí EU zřejmě navrhnou vojenský zásah proti pašerákům lidí ve Středomoří

Číst článek

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme