Lídři zemí EU zřejmě navrhnou vojenský zásah proti pašerákům lidí ve Středomoří

Státy Evropské unie včetně Česka by dnes měly minimálně zdvojnásobit prostředky na záchranu uprchlíků ve Středomoří a dohodnout se na vojenském zásahu proti pašerákům. Vyplývá to z návrhu závěrů mimořádného summitu EU v Bruselu, které má k dispozici Radiožurnál. Země osmadvacítky tak chtějí reagovat na stále častější úmrtí stovek běženců, kteří se na lodích snaží dostat do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské domky s vlajkami a samolepkami Unie, určenými k odrazení izraelských úřadů od likvidace staveb, lze nalézt na 17 místech Západního břehu

Evropské domky s vlajkami a samolepkami Unie, určenými k odrazení izraelských úřadů od likvidace staveb, lze nalézt na 17 místech Západního břehu | Foto: European Commission Audiovisual service

Situace ve Středomoří se podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska týká celé Evropy. Lídři členských zemí tak budou jednat o zdvojnásobení prostředků pro misi Triton, která po utečencích pátrá, i když působí jen v blízkosti italských hranic.

Česko trvá na tom, že nebude souhlasit s povinností část uprchlíků přijmout. Takový návrh ale na stole není, jedná se jen o dobrovolnou možnost, která by se navíc týkala jen malého počtu běženců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českém postoji k přijímání uprchlíků mluvil na Radiožurnálu Tomáš Haišman z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra

Ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman řekl, že Česko má v záloze krizové plány pro přijímání uprchlíků.

„V této chvíli se nic nemění na strategii. Tady existují plány, které máme pro určité situace, které by mohly nastat. My je samozřejmě spíše než se Středomořím spojujeme se situací na Ukrajině, což je pro naší pozici ve středu Evropy logičtější,“ uvedl Haišman.

Smrt při cestě do Evropy: Migrantům hrozí udušení, utopení i ušlapání

Číst článek

Z návrhu závěrů mimořádného summitu osmadvacítky v Bruselu také vyplývá, že lídři zemí Evropské unie by se dnes měli dohodnout na přípravě vojenské akce proti lodím pašeráků lidí ve Středomoří.

Evropské vojenské síly by mohly potápět prázdné lodě pašeráků, kteří za vysokou odměnu převážejí běžence do Evropy. Mise by ale nejspíš potřebovala schválení OSN.

Premiéři a prezidenti států EU tak chtějí do budoucna zabránit úmrtí tisíců lidí. Běženci často prchají před násilím v Sýrii, Iráku nebo Eritrey.

Rozdělený britský kabinet

Řešení krize kolem imigrantů ve Středozemním moři rozděluje britský kabinet. David Cameron si myslí, že by se měla pátrací a záchranná operace na pomoc běžencům rozšířit. Za svůj názor ale čelí kritice.

Ministryně vnitra Mayová i šéf diplomacie Hammond podle Guardianu ministerskému předsedovi tvrdě oponují. Tvrdí, že rozsáhlá námořní operace bude znamenat dodatečnou pobídku pro imigranty a vyústí v mnohem větší počet úmrtí.

Také podle vicepremiéra Nicka Clegga leží řešení problému na souši, a nikoli na moři.

Camerona údajně ke změně původního postoje přiměly dramatické snímky z neštěstí v posledních dnech a přesvědčení, že jde teď spíš o humanitární než uprchlickou krizi.

Zapojení Britského královského námořnictva navrhuje dokonce i jinak k imigrantům velmi kritický předseda populistické strany UKIP Nigel Farage.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Kdykoli nás mohli zabít, říká jeden z běženců. Z Afriky ho vyhnala válka v Libyi

Číst článek

Jiří Hošek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme