Nemocnicím komplikuje provoz trvalý nedostatek zdravotních sester

České nemocnice si stěžují na nedostatek sester. Ženy, které náročnou a těžkou práci dělají, totiž často utíkají do soukromých ordinací. Mají tam méně práce a víc peněz. Letošní rok je obzvláště těžký třeba v kladenské nemocnici, kdy se o práci ucházela jen jediná čerstvá absolventka studia všeobecné sestry. Situací se už zabývá ministerstvo zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek

„Jednu paní udeřila do obličeje pěstí, druhá má posolenou hlavu, protože té vysypala do hlavy sůl, a začala se prát i s okolím,“ popisuje sestra Marcela Kubernátová z interny kladenské nemocnice rvačku na pokoji pacientek, kterou musela řešit.

Sestra slouží denní i noční od šesti do šesti, zažila slovní i fyzické útoky, a když zvedá těžké pacienty, často si musí poradit sama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen středočeským nemocnicím komplikuje provoz trvalý nedostatek zdravotních sester. O důvody se zajímala Kateřina Havránková

Sester je v kladenské nemocnici permanentní nedostatek. Jejich plat se i s odměnami a příplatky pohybuje okolo 24 tisíc korun hrubého, říká hlavní kladenská sestra Aneta Heřmanová. Podle ní je to málo.

„Protože ona dneska nemá už jenom střední školu. Má nástavbu, má vysokou školu, musí se hodně dobře pohybovat i v právní sféře, protože dneska je to hodně o tom, co si všechno necháte podepsat, a musí chodit na spoustu kurzů,“ upozorňuje Aneta Heřmanová.

Oblastní nemocnice v Kladně zaměstnává 510 sester. Brala by okamžitě dalších 15, ale není kde je hledat. Podobně jsou na tom i ostatní české nemocnice. Ředitelé se v důvodech shodují: těžká práce, málo peněz, přesčasy, noční služby a psychická náročnost.

Sestrám už nestačí střední škola

Nemocnice tak zkoušejí lákat sestry různými benefity. Třeba benešovská zřídila firemní jesle. „Penzijní připojištění, péče o tělo, ve spolupráci s ostatními firmami zvýhodněné ceny na služby mobilních operátorů,“ vypočítává náměstkyně pro ošetřovatelskou péči nemocnice Marie Brilová.

Podle ní stojí za nedostatkem sester i komplexní změna v systému vzdělávání, kterým prošlo české zdravotnictví za posledních deset let. Sestry totiž musí mít nově podle pravidel EU vyšší odbornou nebo vysokou školu. Zájemkyň je tak méně.

„V 90. letech byly počty kolem pěti šesti tisíc absolventů, kteří vycházeli ze škol. Dneska je ten počet zhruba pod dvěma tisíci,“ podotýká Marie Brilová.

Ministerstvo chce sestrám zvýšit platy

Vysokoškolačkám se pak do dvanáctihodinových, fyzicky náročných směn nechce, a tak jdou jinam, i mimo zdravotnictví. Na vážnou situaci chce reagovat i ministerstvo zdravotnictví. Sestrám se chystá zvýšit platy.

„Už letos úhradová vyhláška dala nemocnicím prostředky na pětiprocentní navýšení a chceme v tom pokračovat,“ říká mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Další peníze pro sestry by mohly plynout ze zvýšení plateb za státní pojištěnce, které chce resort prosadit. A v odborných kruzích se dokonce diskutuje o možnosti, že by možná k povolání sestry mohlo znovu stačit jenom středoškolské vzdělání.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme