Ohlášené ukončení leteckých úderů arabské aliance v Jemenu boje nezastavilo

Střelba v Jemenu neutichla ani po ohlášeném ukončení leteckých operací arabské aliance. Jak povstalečtí Húsíové, tak provládní ozbrojené skupiny pokračují ve vzájemných bojích. Arabské země v čele se Saúdskou Arábií navíc nálety včera obnovily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace stoupenců Húsíů v jemenském Saná

Demonstrace stoupenců Húsíů v jemenském Saná | Zdroj: Reuters

V hlavním městě Saná proti leteckým útokům protestovaly stovky stoupenců Húsíů.

"Chceme alianci arabských zemí vzkázat, že žádné jejich rakety a útoky s Jemenci nic nezmůžou. My budeme bojovat dál. Smrt tisícovky lidí nebyla nadarmo. Budeme bojovat do posledního dechu. Budou bojovat ženy, muži i děti," prohlašoval anglicky jeden z účastníků húsíovské demonstrace v Saná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boje v Jemenu neustaly ani po deklarovaném ukončení leteckých úderů arabské aliance. Situaci přiblížil zpravodaj Štěpán Macháček

V Jemenu měla krátce po ukončení arabské operace „Rozhodná bouře“ nastat operace nazvaná „Návrat naděje“, při které už letecké ostřelování zřejmě nemělo hrát takovou roli. Na bojištích se ale situace zatím nezměnila, vojenské operace pokračují prakticky stejným způsobem jako v předešlých týdnech.

Arabští spojenci obnovili údery ze vzduchu poté, co povstalci zaútočili na vojenskou základnu u třetího největšího jemenského města Taízz. Za včerejší den arabští spojenci podnikli celkem pět náletů, a to i v oblasti Adenu. Bojuje se také v okolí adenského letiště, které tím bylo vyřazeno z provozu.

Na útěku z domova je asi 150 tisíc Jemenců, kterým se nedaří dopravit humanitární pomoc.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme