Unipetrol v prvním čtvrtletí meziročně zdvojnásobil čistý zisk

Více než dvojnásobný čistý zisk vykázal v prvním čtvrtletí petrochemický holding Unipetrol oproti předchozímu roku. Vyšplhal se tak téměř na dvě miliardy korun. Tržby společnosti naopak klesly o 16 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu

firma Butadien v Kralupech také patří Unipetrolu | Foto: Unipetrol

Pokles tržeb ovlivnilo hlavně výrazné snížení cen ropy. Jinak ale všechny ostatní ekonomické ukazatele, jako jsou třeba čistý zisk nebo objem prodejů, předčily očekávání analytiků. Ti předpovídali Unipetrolu čistý zisk za první čtvrtletí přes 1,5 miliardy korun.

Podle analytika J&T Bank Bohumila Trampoty je pozitivní, že firma dokáže vytvářet množství volné hotovosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Unipetrol v prvním čtvrtletí zdvojnásobil čistý zisk. Podrobnosti přidává Zuzana Petráňová

„Volný peněžní tok podstatně překonal loňský rok. Dokonce Unipetrol má čistou hotovostní pozici, to znamená, že když vezmeme celkovou hotovost a proti dáme celkový dluh, tak Unipetrol má celkovou čistou hotovostní pozici,“ řekl Trampota.

Takzvaná volná hotovost je velmi důležitá položka pro vlastníky podniku. Je to totiž skutečné množství peněz, které zbude po zaplacení všech položek nutných k tomu, aby podnik fungoval.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Unipetrol by se letos měl stát jediným akcionářem České rafinérské. Očekává se, že by to mělo být někdy ve druhém čtvrtletí.

Šestnáctiprocentní podíl v České rafinérské koupil Unipetrol v lednu loňského roku od společnosti Shell Overseas Investments. Tím zvýšil svůj podíl ze zhruba poloviny na více než dvě třetiny. Následně v červenci holding oznámil i koupi zbylých akcií od italské firmy Eni, což mu na konci letošního března napodruhé schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Unie nezávislých petrolejářů tvrdí, že spojením společností vznikne dominantní hráč, který ovládne přes 60 procent trhu. Varuje, že tak může dojít i ke zvýšení cen pohonných hmot pro spotřebitele na čerpacích stanicích. Petrolejáři proto zvažují podání stížnosti k Evropské komisi.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme