Podnikání v Číně je běh na dlouhou trať, shodují se čeští podnikatelé

České firmy usilují o čínský trh. V jihočínské Šanghaji se dnes představilo pět desítek českých společností, které nabízejí především moderní technologie. Mnohé firmy zastoupené na české expozici na veletrhu technologií už v Číně úspěšně pracují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věž v Šanghaji

Věž v Šanghaji | Foto: Kateřina Procházková

„Dostat se na čínský trh není jednoduchá záležitost. Chce to hodně času, práce a kvalitní produkt. Nám to trvalo několik let,“ říká Milan Starý z pardubické firmy Era, která vyvíjí a prodává systém řízení letového provozu.

V současnosti jej v Číně využívá letiště v Pekingu a společnost by se chtěla dostat i na další čínská letiště. V Pekingu má sídlo a laboratoře i biotechnologická společnost Sotio, která úspěšně vyvíjí léky na nádorová onemocnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými podnikateli natáčel v Šanghaji reportér Jaromír Marek

„V Číně je vše založené na vytvoření vztahu s obchodním partnerem,“ tvrdí ředitel její pekingské pobočky Libor Táborský, který má s podnikáním v Číně bohaté zkušenosti.

Jinou strategii zvolila Škoda Transportation. Čínskému partnerovi prodala licenci na výrobu své tramvaje, která jezdí například v Praze pod označením T15.

„My jsme kontrakt podepsali už v roce 2013. Bylo to složité a časově náročné. Nyní už realizujeme výsledek licenční smlouvy,“ popisuje Petr Vízdal.

Podnikání v Číně komplikuje i řada legislativních překážek. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD, se jeho resort snaží tyto překážky odstranit.

„Říkáme čínským představitelům, že české firmy mají některé potíže při vstupu na čínský trh, například jsou to certifikáty pro česká letadla.“

Jak se shodují české firmy, úspěch v Číně vyžaduje trpělivost a především zajímavý produkt, nejlépe takový, jaký nenabízí nikdo jiný.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme