Ekologická inspekce uložila pokuty za více než 148 milionů, nejčastěji za černé skládky

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila loni na 3000 pokut. Od firem vybrala přes 148 milionů korun. Nejvyšší pokutu, skoro pět milionů, dostala firma provozující čistírnu odpadních vod za opakované znečištění Zličínského potoka v Praze. Nejčastěji se podnikatelé provinili při nakládání s odpady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá skládka v Jabloňové ulici v Karlových Varech

Černá skládka v Jabloňové ulici v Karlových Varech | Foto: Zdeněk Trnka

„To jsou černé skládky, nedovolené nakládání s odpady. Máme tam třímilionovou pokutu za nedovolenou skládku více než 100 tisíc tun stavebního odpadu, který není možné zavézt někam do rokle a nechat to být,“ řekl ředitel inspekce Erik Geuss.

Pokud se firmy po udělení pokuty nepoučí, mohou podle Geusse s podnikáním i úplně skončit. Jen loni prý inspekce vydala 21 pravomocných rozhodnutí o zastavení nebo omezení činnosti provozu nebo jeho části.

„V případě opakovaného porušování povinností při nakládání s odpady, může dát inspekce podnět k odnětí integrovaného povolení nebo i živnostenského oprávnění. Orgán, který ta oprávnění dává, tak může rozhodnout na základě podnětu inspekce,“ potvrdil Geuss.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČIŽP loni provedla asi 15 tisíc kontrol a udělila na 3000 pokut. Podrobnosti přinesl ředitel inspekce Erik Geuss

Podle šéfa pražského inspektorátu Václava Berouška se ale většina pokutovaných společností snaží o nápravu.

„Ucházejí se o výběrová řízení v lecčems a tato pokuta jim potom znemožní se zúčastňovat, protože by vypadli z registru možných dodavatelů,“ vysvětlil.

Česká inspekce životního prostředí loni provedla zhruba 15 tisíc kontrol. Do budoucna se chce více soustředit na dotahování jednotlivých případů do konce a na zajišťování nápravy.

„Musíme rozdělovat jednotlivé přestupníky zákonů na ty, kteří se do situace dostanou poprvé a z neznalosti, a na ty, kteří zákony v oblasti ochrany životního prostředí porušují opakovaně a závažným způsobem. Tam potom budeme velmi tvrdí,“ upozornil Geuss.

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme