Za zahraniční dovolenou letos Češi zaplatí o stovky korun více

Zájezdy do zahraničí letos podraží. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si už teď lidé připlatí o stovky korun více než loni. Na dovolenou mimo republiku jezdí necelá polovina Čechů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dovolená u moře - léto - mořská hvězdice

dovolená u moře - léto - mořská hvězdice | Foto: Miloslav Hamřík

Zájezdy zdražily už loni, hlavním důvodem je podle mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové fakt, že Češi vyžadují kvalitnější služby.

„Ubytovávají se ve čtyřhvězdičkových hotelích a hotelích vyšší kategorie a rovněž vyžadují leteckou dopravu a například stravování formou all inclusive,“ vysvětluje.

Nejoblíbenější turistické destinace se v posledních letech příliš nemění. Podle Českého statistického úřadu je na prvním místě Slovensko, následují Chorvatsko, Itálie a Rakousko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zájezdy zdražily oproti loňskému roku o stovky korun

Češi za pobyt v zahraničí utratí průměrně necelých 11 tisíc korun.

Když tráví dovolenou v Česku, jejich útrata je výrazně menší – zhruba 1400 korun. Lidé totiž většinou jezdí relaxovat na své chaty či chalupy.

„V rámci České republiky jsou nejčastější kratší pobyty – víkendové do tří přenocování. A je to velmi často na vlastní rekreační zařízení, chaty a chalupy. Tyto pobyty mají podíl až 70 procent na celkovém počtu cest,“ potvrzuje Pavel Vančura z Českého statistického úřadu.

Tisíce pracovních míst

V Česku tak mnohem více utrácejí turisté ze zahraničí. Loni přijelo téměř 26 milionů cizinců, což je o necelá čtyři procenta více než v předchozím roce. Více než polovina z nich ale v České republice strávila jen jeden den. Většinou šlo o Němce, Slováky a Rakušany.

Cestovní ruch tvoří přibližně tři procenta z celkového hrubého domácího produktu, tento podíl ovšem dlouhodobě klesá. Cestovní ruch se také podílí na zaměstnanosti, konkrétně 4,5 procenta.

pohodová dovolená | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„V cestovním ruchu bylo v roce 2013 zaměstnáno více než 230 tisíc osob, přičemž největší koncentrace, to je 73 procent, bylo v odvětvích charakteristických pro cestovní ruch, kam spadá třeba pohostinství, gastronomie, ubytovací služby, služby osobní dopravy, cestovní kanceláře, cestovní agentury a průvodcovské činnosti,“ přibližuje Zdeněk Lejsek z Českého statistického úřadu.

Pětinu pracujících v odvětví tvoří živnostníci, zbytek – tedy 80 procent – pak zaměstnanci.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme