Polsko pobouřil výrok ředitele americké FBI o holokaustu

Polsko pobouřil výrok ředitele americké FBI Jamese Comeye, který pronesl ve washingtonském muzeu holokaustu. Comey naznačil, že někteří Poláci spolupracovali za druhé světové války s Němci. V dopise polskému velvyslanci se za to pak nepřímo omluvil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel americké FBI James Comey

Ředitel americké FBI James Comey | Zdroj: Reuters

„Vrazi a jejich pomocníci z Německa, Polska a Maďarska a z mnoha, mnoha dalších míst si nemysleli, že dělají něco strašného," řekl ředitel FBI James Comey.

V dopise polskému velvyslanci ve Washingtonu pak uvedl, že svého výroku lituje. Neomluvil se ale přímo, jak mnoho polských politiků žádalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojenectví Polska a USA se otřáslo. Důvodem byl výrok ředitele FBI Comeye o holokaustu. Téma pro zpravodaje v Polsku Víta Pohanku

„Uzavíráme dnes tím jednoznačným prohlášením ředitele FBI tu záležitost,“ konstatoval polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna.

Před třemi lety se Polsku omlouval také americký prezident Barack Obama. Jeho výrok „polské tábory smrti“ vyvolal ostré protesty polské vlády.

Bílý dům se poté omluvil a vysvětlil, že prezident Obama měl na mysli „nacistické tábory smrti v Polsku okupovaném nacisty". Tím se spor podařilo urovnat.

„Jakýkoliv takový výrok o spolupráci, byť i jen některých Poláků s Němci, odporuje jejich národnímu přesvědčení, že byli jako národ obětí nacismu, ne jeho kolaboranty. A jak jsme viděli i teď v posledním týdnu, tak jsou schopní reakci hnát do krajnosti,“ vysvětluje varšavský zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme