Česko přispěje 10 miliony korun na záchranu uprchlíků ve Středomoří

Česko nabízí 10 milionů korun na záchranu utečenců ve Středozemním moři. V Bruselu to před mimořádným summitem evropských lídrů řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Peníze mají být českým příspěvkem na zdvojnásobení kapacity evropské mise Triton. Ta se ve Středomoří podílí na záchraně uprchlíků, kterým při nebezpečné plavbě hrozí smrt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český premiér Bohuslav Sobotka hovoří s novináři při příchodu na mimořádný summit EU v Bruselu

Český premiér Bohuslav Sobotka hovoří s novináři při příchodu na mimořádný summit EU v Bruselu | Zdroj: ČTK

Česko chce pro operaci Triton podle Bohuslava Sobotky nabídnout také šedesátku expertů.

„Jsou to lidé z ministerstva vnitra, z ozbrojených složek. Jsou to lidé, kteří mají zkušenosti s imigrační politikou,“ upřesnil premiér.

Mise Triton bude mít i po případném zdvojnásobení prostředků menší kapacitu než předchozí italská operace Mare Nostrum. Podle kritiků to na záchranu životů stačit nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko přispěje 10 milionů korun na záchranu uprchlíků. Před summitem v Bruselu to řekl premiér Sobotka. Téma pro zpravodaje Ondřeje Housku

Kromě navýšení finančních prostředků na záchranu běženců se bude na summitu jednat také o vojenské operaci proti lodím pašeráků lidí ve Středomoří.

Evropské vojenské síly by mohly potápět prázdné lodě pašeráků, kteří za vysokou odměnu převážejí běžence do Evropy.

„Síly se budou skládat z nabídky jednotlivých členských zemí. Jsou země, které můžou nabídnout vojenské loďstvo, země jako České republika můžou nabídnout třeba jeden z našich letounů CASA na monitoring pohybu pašeráckých lodí,“ vysvětluje státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Lídři zemí EU zřejmě navrhnou vojenský zásah proti pašerákům lidí ve Středomoří

Číst článek

Mise by ale nejspíše potřebovala schválení OSN. Podle Sobotky je Česko ochotné se také na této operaci podílet.

„Česká republika je připravena se na takovéto operaci podílet podle potřeb Evropské unie,“ řekl premiér Sobotka.

Tato operace má vzniknout po vzoru už probíhající mise Atalanta, která u somálských břehů bojuje s tamními piráty. Česko má v této operaci několik svých důstojníků ve velení, které se nachází ve Velké Británii.

Závěry summitu zemí EU

Závěrů z dnešního mimořádného summitu lídrů zemí EU v Bruselu bude podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Prouzy několik.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Evropské unii a uprchlících mluvili státní tajemník pro evropské záležitosti T. Prouza a L. Sládková z Mezinárodní organizace pro migraci

„Prvním bude výrazné zvýšení tlaku při boji s organizovaným zločinem, protože všechno, co se dnes děje ve Středozemním moři, je výsledkem organizovaného zločinu, který vydělává na lidském zoufalství,“ vyjmenovává Prouza a pokračuje:

„Druhým krokem bude diskuze o tom, jak posílit schopnost chránit evropskou hranici, tak abychom dokázali mnohem lépe hlídat, kdo do Evropy přichází a kudy. Třetím je pomoc zemím, odkud migranti přicházejí, aby pokud možno nemuseli přicházet.“

Povinné rozdělení uprchlíků nikdo nenavrhl

V Bruselu se podle zpravodaje ČRo Ondřeje Housky mluví pouze neformálně o povinném rozdělení části uprchlíků mezi země Evropské unie.

„Italové nebo Němci něco takového naznačovali, ale žádný oficiální návrh v tomto smyslu na stole není. Povinné závazné kvóty nejsou předmětem tohoto summitu. A je vyloučené, že by byly přijaty, protože by k nim byla zapotřebí jednomyslnost, přičemž většina zemí je odmítá,“ přibližuje Houska.

Dodává ale, že mezi návrhy, které budou pravděpodobně přijaty, patří dobrovolné přijetí části uprchlíků. To by podle něj některé země využily, ale Bohuslav Sobotka už prý naznačil, že Česko mezi nimi nebude.

Plavidlo s přistěhovalci ztroskotalo na pobřeží řeckého ostrova Rhodos | Foto: Reuters

Podle Tomáše Prouzy je to spíš debata o tom, kdo může koho přijmout a kdo je na co připraven.

„My jsme dokázali přijmout velkou skupinu uprchlíků z Balkánu. Máme u nás 120 tisíc Ukrajinců. Jsou věci, které umíme jednoduše, jiné by byli výrazně složitější,“ podotýká státní tajemník pro evropské záležitosti.

Podobně jako Prouza mluví také Lucie Sládková z Mezinárodní organizace pro migraci.

„Na naše území uprchlíky přijímáme. Pouze směr, kudy se do České republiky ubírají, je spíše východ západ než jih sever. Určitě musíme být připraveni například na válečné konflikty na Ukrajině. Česká republika zvládla i příchod kosovských Albánců. Myslím, že Česká republika přijímá uprchlíky a určitě je připravena jich přijmout víc, bude-li třeba,“ uzavírá Sládková.

Smrt při cestě do Evropy: Migrantům hrozí udušení, utopení i ušlapání

Číst článek

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Kdykoli nás mohli zabít, říká jeden z běženců. Z Afriky ho vyhnala válka v Libyi

Číst článek

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme