Svět si připomíná den meningitidy. Ročně se nakazí celkem víc než milion lidí

Na začátku to vypadá jako obyčejná chřipka. Jenže velmi rychle se může změnit v závažnější onemocnění - meningitidu. Ta postihuje hlavně novorozeňata nebo batolata. Každoročně se některým jejím typem nakazí víc než milion lidí. Nemoc přitom často končí trvalými následky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování. Ilustrační foto

Očkování. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Děti do čtyř let a mladiství, právě ti patří k těm, které invazivní meningokokové onemocnění ohrožuje nejvíc. První příznaky se snadno zamění s chřipkou.

„Mě opravdu bolelo v krku, bolela mě hlava. Až potom se to časem zhoršovalo, zvracela jsem, měla jsem průjem. Nemohla jsem chodit rovně, úplně jsem upadávala a nechápala jsem, co se se mnou děje,“ vzpomíná Andrea Brzobohatá, která prodělala meningokokové onemocnění před pěti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meningokokové onemocnění ohrožuje nejvíc děti do čtyř let a mladistvé. Lékaři doporučují očkování

Lékaři jí museli amputovat obě nohy a v nemocnicích a rehabilitačních zařízeních pak strávila několik měsíců. „Moje léčba stála kolem šesti milionů,“ dodává Andrea Brzobohatá.

Zákeřnost meningokokové infekce je hlavně v tom, že postupuje velmi rychle. Ostražití by měli být především rodiče malých dětí.

„Když má dítě horečku a zvrací a nejsou k tomu třeba střevní obtíže, tak už by lékaře měla maminka vyhledat co nejdříve. To dítě, jak bolí hlava, je světloplaché, zimomřivé,“ popisuje praktická lékařka Renáta Růžková.

„Začnou velmi rychle, už třeba kolem osmi hodin, vznikat skvrny na kůži, říká se tomu petechie. Pak až sufúze, kdy dochází ke krevním výronům do kůže. Vypadá to jako nejdřív malinké, pak větší modřiny,“ doplňuje Růžková.

Nejhorším obdobím v historii samostatné České republiky byla polovina 90. let. V roce 1994 zemřelo na invazivní meningokokové onemocnění 27 lidí, o rok později 21.

„Posledních dejme tomu pět let je to pod stovku, kolem 70. Teď poslední rok to šlo i kolem 50. Čili teď jsme v období klidu, ale smrtnost je pořád v procentech vysoká,“ uvádí současné údaje Pavla Křížová z Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy.

Nákaze se člověk vyhnout nemůže. „Je to kapénková nákaza, čím užší kontakt, tím je ta nákaza jistější. Čili blízký kontakt, líbací kontakt, to je i jako terminus technicus, ta respirační onemocnění, takové to ‚neprskejte na mě‘, má svoje opodstatnění,“ dodává Křížová.

Odborníci doporučují nechat děti předškolního věku a také mladistvé od 15 do 19 let naočkovat.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme