Německá tajná služba pomáhala americké NSA se špionáží firem a politiků v Evropě

Německá tajná služba BND dodávala několik let americké Národní bezpečnostní agentuře NSA informace o evropských firmách a politicích. Zjištění vyvolalo mezi německými poslanci skandál. O rozsáhlé a kontroverzní činnosti německých špionů totiž úřad kancléřky vůbec nevěděl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

špion, špionáž, dalekohled, sledování

špion, špionáž, dalekohled, sledování | Foto: Fotobanka stock.xchng

Němečtí zpravodajci pomáhají těm americkým od roku 2002, a to v boji s terorismem. Američané dodávají takzvané selektory, IP adresy nebo telefonní čísla, a německé tajné služby odevzdávají informace, které se jim podaří zachytit.

Od roku 2008 si německé tajné služby začaly všímat, že po nich Američané chtějí informace kupříkladu o evropském zbrojním koncernu EADS nebo o francouzských úřadech.

2000 amerických selektorů bylo v rozporu se západoevropskými a německými zájmy.

„Důvěryhodnost BND a kancléřského úřadu je dramaticky zpochybněna," řekl člen poslaneckého kontrolního výboru za Zelené Hans Christian Ströbele.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme