Výbuch sopky na jihu Chile vyhnal z domovů tisíce lidí. Ulice pokrývá popel

Oblaka popela z chilské sopky Calbuco se šíří i do sousední Argentiny. Erupce zatím ustaly, vulkán ale zůstává nestabilní a mohl by znovu soptit. Evakuovat se museli obyvatelé z okruhu 20 kilometrů, celkem asi 4500 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Široké okolí chilské sopky Calbuco je pokryté drsným popelem

Široké okolí chilské sopky Calbuco je pokryté drsným popelem | Zdroj: Reuters

Sopka chrlila obrovské množství žhavé lávy a do výšky vypouštěla komín hustého dýmu. V ohnivé vřavě byly vidět i blesky.

Široké okolí je teď pokryté drsným popelem. Úřady evakuovaly blízké město a dvě osady. V okruhu až 100 kilometrů je kvůli popelu doporučeno nevycházet.

V celé provincii Llanquihue pak platí zákaz nočního vycházení. Tam, kde je to potřeba, úřady rozdávají roušky. Doporučení zůstat doma daly i úřady ve sto kilometrů vzdáleném argentinském městě San Carlos de Bariloche.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Chile po výbuchu sopky Calbuco popisuje jihoamerický zpravodaj David Koubek

Mrak sopečného prachu se už přesunul až nad hlavní město Santiago de Chile, které je od sopky vzdálené zhruba 1000 kilometrů na sever. Oblak už prošel nad Andami a také do sousední Argentiny.

Sopka Calbuco se probudila poprvé od roku 1961. Stávající oblak prý zatím leteckou dopravu ohrozit nemůže. Nachází se ve výšce 8 až 11 kilometry nad zemí. Aerolinky už přes oblast létají, i když předtím bylo zrušeno několik desítek místních letů.

Geologové ale varují před tím, že mohou přijít další erupce, zvlášť když těm dvěma v uplynulých dnech nepředcházely žádné náznaky. Když před čtyřmi lety vybuchl chilský vulkán Puyehue, musely být zrušeny lety dokonce až v Austrálii.

V době výbuchu sopky Calbuco byla na svahu vulkánu skupina horolezců. Nebyli ale nijak vysoko. Když slyšeli výbuch, dali se na útěk zpět dolů. Jeden z nich ale dostal křeče. Na své kolegy volal, ať na něj nečekají. Média pak spekulovala, že se ztratil.

Erupci ale jednadvacetiletý horolezec na svahu sopky přestál. Byl prý u řeky, před povodní utekl na strom, kde všechno přečkal. Nakonec se mu podařilo dostat do domu ke dvěma místním obyvatelům, odkud hned zavolal mamince.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme