Česko je nejúspěšnější pořadatelskou zemí v historii hokeje

Jen čtyři země v téměř stoleté historii mistrovství světa dokázaly vyhrát domácí šampionát v ledním hokeji. Kromě někdejšího Československa jde o někdejší Sovětský svaz, Švédsko a USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Medaile pro MS v ledním hokeji 2015

Medaile pro MS v ledním hokeji 2015 | Foto: Štěpán Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Poslední šampionát konaný v Česku roku 2004 přinesl zklamání, když se národní tým nedostal přes čtvrtfinále a přišel tak o medailové souboje.

Pokud se však podíváme na historii mistrovství světa od roku 1920, zjistíme, že Československo a později Česko je vůbec nejúspěšnější pořadatelskou zemí.

Z devíti domácích šampionátů se národní tým jen jednou neumístil na stupních vítězů a získal tři zlaté medaile. To se podařilo již jen jedné zemi – Rusku za časů téměř neporazitelné sborné.

Medaile z domácích mistrovství světa | Foto: Český rozhlas

V posledních 29 letech je pro domácí týmy zlatá medaile téměř zakletá.

Podle Slavomíra Lenera za to může pocit odpovědnosti u hráčů pořadatelského týmu:

„Není to jednoduché na jiných šampionátech, není to jednoduché doma. Očekávání jsou jenom ta nejvyšší. Všichni chtějí minimálně medaili. Ne že by média a veřejnost nějak vytvářeli tlak na tým, ale hráči si sami na sebe ten tlak vytvoří."

Uspět se podařilo pouze reprezentaci Švédska v roce 2013.

„Tam ten tým vypadal, že se nedostane vůbec do play-off. Ale pak přijeli bratři Sedinové. Kluci, kteří ten tlak před mistrostvím světa vůbec nepoznali. Naskočili na led skoro z letadla a to mužstvo posunuli úplně do jiných rovin. Díky jim tohle Švédové prolomili," myslí si Lener.

Slabším zemím pořadatelství pomáhá

Pořádání mistrovství světa naopak pomáhá hokejově slabším zemím jako Švýcarsku, Německu, Itálii či naposledy Bělorusku.

Tyto země na domácích šampionátech dosahují průměrně o čtyři příčky lepších umístění než na turnajích v cizině.

V infografice najdete umístění národních týmů elitní skupiny na mistrovstvích světa od roku 1920. Pokud najedete na vlajku země, zvýrazní se vám její umístění i v okolních letech. Pořadatelské země mají zvýrazněný podklad.

Pro účely grafického znázornění považujeme Českou republiku za nástupnickou zemi Československa. Stejně tak Rusko za nástupnickou zemi SSSR.

Petr Kadeřábek, Marcel Šulek, Jaroslav Růžička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme