Ropákem roku 2014 je ministr Mládek, Zelenou perlu dostal prezident Zeman

Anticenu Ropák získal za největší protiekologický počin loňského roku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ekologům vadila jeho snaha prolomit těžební limity hnědého uhlí na Mostecku i podpora výstavby nových bloků v jaderných elektrárnách. Novinářům to dnes v Brně sdělil Miroslav Patrik z pořádajícího sdružení Děti Země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Foto: Marián Vojtek

„Mě to netěší ani nepřekvapuje, “ říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Cenu prý dostal podobně jako jeho předchůdci, kteří řídili resort v minulosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zisk ocenění Ropák roku ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka nemrzí. Čekal, že ho dostane, tak jako jeho předchůdci

Zelenou perlu za nejvíc protiekologický výrok roku dostal prezident Miloš Zeman za větu: „Jako prezident udělám vše pro to, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly.“

Jde o úryvek z článku publikovaného loni v květnu s titulkem „Žádné ústupky zeleným fanatikům. Jsou to jezinky“, který vyšel na www.denik.cz. Patrik řekl, že prezident by měl s tak ostře laděnými výroky šetřit.

„ Jako prezident udělám vše pro to, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly. “

Miloš Zeman si už loni vysloužil Ropáka za podporu výstavby 380 kilometrů dlouhého plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Stal se tak prvním prezidentem ve funkci, kterému ekologové tuto anticenu udělili.

Cenu za antiekologický čin roku udělilo sdružení Děti Země už po třiadvacáté. O vítězi rozhodovala více než stočlenná komise složená ze zástupců ekologických organizací, vysokoškolských pedagogů i politiků. Cena za antiekologický výrok byla udělena po dvacáté.

Ropák je smyšlené zvíře libující si v pobytu v životním prostředí zničeném člověkem. Pro svůj film Ropáci jej v roce 1988 vymyslel režisér Jan Svěrák. Tím dal nepřímý podnět k vytvoření anket Ropák a Zelená perla.

Na Ropáka bylo navrženo 20 osobností. Na druhém místě skončil starosta jihočeského Chýnova a senátor Pavel Eybert (ODS) za údajně špatnou ochranu Šumavy.

Na třetím místě skončil starosta středočeských Cerhenic a náměstek středočeského hejtmana Marek Semerád (ČSSD) za úvahy o vybudování přehrady na řece Berounce v CHKO Křivoklátsko.

Na Zelenou perlu bylo navrženo 30 výroků. Prezident Zeman měl hned čtyři nominace. V anketě tak letos skončil nejen na prvním, ale i na druhém místě. Třetí místo obsadil europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Vítězové anticen Ropák roku a Zelená perla roku | Foto: Český rozhlas

ČTK, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme