Al-Káida plánovala útoky ve Vatikánu. Podezřelé zadržela italská policie

Italské úřady zadržely muže podezřelé z plánování několika teroristických útoků, mimo jiné i na Vatikán. Zadržení jsou podle italských vyšetřovatelů napojení na teroristickou síť Al-Káida.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu | Foto: Michaela Krčmová | Zdroj: Český rozhlas

Policisté jednali na základě 18 zatykačů a zasahovali zejména na ostrově Sardinie, ale částečně i v dalších sedmi italských provinciích.

Podle informací policie je zásah namířený na skupinu inspirovanou či přímo spjatou s teroristickou organizací Al-Káida, jejímiž členy jsou Pákistánci a Afghánci.

Někteří z nich jsou podezřelí, že se podíleli na několika útocích v Pákistánu, včetně bombového útoku na tržiště v Péšávaru, kde v roce 2009 zemřelo přes 100 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Italské úřady zadržely muže podezřelé z plánování teroristických útoků. Podrobnosti přidává spolupracovník ČRo Josef Kašpar

Dva z členů skupiny prý kdysi pracovali jako ochranka někdejšího šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina, který byl zabit v roce 2011.

Z odposlechů, jež shromáždili vyšetřovatelé, vyplývá, že ve skupině byl sebevražedný atentátník a že teroristé měli kromě útoků v Pákistánu a Afghánistánu v plánu zaútočit i ve Vatikánu. Na tiskové konferenci v Cagliari to dnes řekl prokurátor Mauro Mura.

Policie některé podezřelé, včetně údajného duchovního vůdce skupiny, zatkla. Několik dalších členů prý ale už opustilo Itálii.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme