Rusko osvobodí až 400 tisíc vězňů. Není jasné, jestli i ty politické

Ruská Státní duma schválila rozsáhlou amnestii, kterou navrhl prezident Vladimir Putin u příležitosti 70. výročí vítězství nad fašismem. Amnestie už vstoupila v platnost a má se týkat až 400 tisíc lidí. Jsou mezi nimi odsouzení i teprve souzení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští poslanci

Ruští poslanci | Zdroj: Reuters

Brány věznic těsně před květnovými svátky opustí 60 tisíc lidí. „Amnestie se vztahuje na ty osoby, které byly odsouzeny poprvé, a to za lehčí nebo středně těžké zločiny,“ upřesnil šéf legislativního výboru dolní komory Pavel Krašenininkov.

Amnestováni budou také veteráni z válek v Afghánistánu nebo na Severním Kavkazu, nositelé sovětských a ruských vyznamenání, nezletilí, muži starší 55 let, ženy nad 50 let, těžce nemocní a těhotné ženy. „A také záchranáři a postiženi z Černobylu a jiných katastrof,“ doplnil Krašenininkov.

S milostí nemohou počítat recidivisté, teroristé nebo, ti kteří se dopustili násilí na dětech a mladistvých. Amnestie ruší také podmínečné tresty a zastavuje stíhání v lehčích případech. Propuštění politických vězňů amnestie nezmiňuje, protože oficiálně v Rusku takoví nejsou.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme