Vojenskému cvičení NATO bude poprvé v historii velet Čech

Plukovník Josef Kopecký, velitel 7. mechanizované brigády z Hranic, povede jako první Čech v historii cvičení NATO. Výcvik, jehož cílem je zvýšit připravenost jednotek a demonstrovat schopnost spolupráce, se uskuteční v srpnu v německém Hohenfelsu. Česká armáda vyšle na cvičení Allied Spirit II zhruba 1 400 vojáků i s těžkou technikou včetně tanků, obrněnců, minometů a děl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plukovník Kopecký (vpravo) bude jako první Čech v historii velet cvičení NATO

Plukovník Kopecký (vpravo) bude jako první Čech v historii velet cvičení NATO | Foto: Armáda ČR, Radek Hampl

Velet takovému cvičení je pro vojáka určitě velká pocta. Jak to vlastně funguje? Musel jste se přihlásit do výběrového řízení, nebo jste to dostal za zásluhy? Nebo je to – jak to tak v armádě chodí – rozkaz?

Dá se říci, že je to věc, jak to v armádě chodí. Česká republika byla vyzvána k účasti na tomto cvičení a náš velitel pozemních sil rozhodl, že tam pojede 7. brigáda. Takže tím způsobem jsme se tam dostali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plukovník Josef Kopecký, velitel 7. mechanizované brigády z Hranic, povede jako první Čech v historii cvičení NATO

Jaký z toho máte pocit? Máte radost, nebo je tam možná nějaká obava? Přece jenom je to poprvé, co něčemu tak velkému bude velet Čech.

V první řadě bych chtěl upřesnit – 4500 vojáků 7. brigády a podřízených nebo součinných jednotek z jiných států Aliance, to je vlastně to, co bude v rámci cvičení přezkušováno a cvičeno. Proti nám bude potom profesionální armáda Spojených států amerických nasazovat jakoby nepřátelskou brigádu, a tím pádem to celkové číslo účastníků bude mnohem vyšší. Odhadl bych to kolem 8000 vojáků.

Můžeme říci ještě něco více k cíli cvičení Allied Spirit II?

Cílem cvičení je v první řadě prověření interoperability, to znamená schopnosti české brigády velet v mezinárodním prostředí jednotkám přidělených států. V našem případě to bude jeden prapor z Velké Británie, jeden prapor americký, jeden gruzínský, který se toho také bude účastnit pod mentorací United States Marine Corps (Námořní pěchota Spojených států amerických). Potom samozřejmě náš bojový prapor a další čtyři kombinované prapory.

Můžete nám říci, jak takové cvičení vlastně vypadá? Nepředpokládám, že budete používat ostré náboje.

Budeme využívat simulátory MILES. To je systém, kdy každý voják, každá zbraň a každá technika má na sobě senzory a zbraně má vybavené – dá se říci – laserem. Při bojové činnosti, pokud se podaří nám nebo našemu nepříteli někoho zasáhnout, tomu vojákovi se rozsvítí maják, voják je vyřazen z boje a přestane mu fungovat zbraň. Takže to se hodně přibližuje realitě.

Ještě jednou, pane plukovníku, protože vy jste se tomu vyhnul – těšíte se, nebo máte přece jen nějakou obavu, jak tohle ukočírujete?

My se na to připravujeme. Úkol jsme obdrželi, teď pracujeme na zpracování našeho bojového rozkazu, připravujeme naše postupy. Určitě z toho máme jistý respekt, ale na druhé straně máme u 7. brigády celkem sebevědomí, protože jsme absolvovali řadu nasazení do zahraničních operací a různých cvičení na úrovni prapor, takže poměrně dobře víme, o co se jedná. Samozřejmě cvičení brigádního úkolového uskupení se v našich podmínkách zatím nerealizovalo a je to poměrně velká výzva pro celou brigádu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme