Prostějovská radnice se podle opozice nestarala o kasárna, která chce zdemolovat

24. duben 2015

Bourat či nebourat, to nyní řeší prostějovská radnice v otázce hlavní budovy jezdeckých kasáren. Tři boční objekty půjdou brzy k zemi.

Rozhodla o tom rada loni v srpnu. O hlavní budově však dosud město nerozhodlo. Opozice tvrdí, že město kasárna nechalo zchátrat a ráda by jejich zbytek zakonzervovala nebo pro něj našla využití. O dalším osudu rozhodne také vývoj v kauze Manthellan.

„Škoda, že to nechali takto zdemolovat za tu dobu, dvacet let. Bylo to celkem pěkné, zachovalé. A teď je to rozbité, bezdomovci to zničili. Armáda to dala městu hned a nikdo tam nic nedělá celou tu dobu. Je to chyba,“ říká Prostějovan Jan Bordáč. O osud kasáren se zajímá, protože on sám byl téměř 40 let v armádě. A stejně jako někteří zastupitelé si myslí, že město péči o budovy zanedbalo.

„Jezdecká kasárna dostalo město darem od armády a od té doby je ta budova neuvěřitelným způsobem zdevastovaná. Tam měl přístup kdokoliv, takže je tam otázka nějakého posouzení, jestli tam nebyla zanedbána povinnost péče řádného hospodáře. Není možné, aby se s majetkem města, byť byl obdržený darem a zrovna pro ně není využití, takto zacházelo,“ myslí si opoziční zastupitel Aleš Matyášek z TOP09.

O tom, co se s hlavní budovou kasáren stane, by se podle něj mělo dál jednat. A v případě, že se město nerozhodne ji využívat, mělo by ji zakonzervovat. Podle primátora Miroslava Pišťáka si ale opozice protiřečí.

„Oni na jedné straně hovoří o tom, že ty budovy jsou zchátralé, že jsme je zanedbávali, že jsme jim nevěnovali dostatečnou pozornost. Jak si ale mám vysvětlit dva posudky, které hovoří o tom, že ani zdaleka ty budovy nejsou v tak špatném, zchátralém stavu, jak někteří tvrdí,“ říká Pišťák.

Co se stane s budovou i pozemky dál podle něj záleží také na tom, zda se posune dál jiné prostějovské téma - Manthellan. Společnost by měla zbourat stávající kulturní centrum, alternativu k velkému sálu ale nenabízí.

„Pokud nebude definitivně rozhodnuto o tom, jestli Manthellan bude stavět a jestli bude potřeba provést nějakou náhradu toho kulturního sálu, tak podle mého názoru by jezdecká kasárna, ne v té podobě, jaké jsou, ale ta plocha by měla být zachována jako určitá rezerva, kde by mohlo něco takového vyrůst. Možná sportovně-kulturně-společenské centrum,“ vysvětluje Pišťák. Město podle něj stále počítá s variantou, že náhrada za sál by mohla vzniknout právě na místě kasáren.

„To, že by ten kulturák mohl být na místě těch jezdeckých kasáren je samozřejmě nesmysl. Ten kulturní dům je dnes v centru Prostějova. Pokud by se tam zboural a byl na místě jezdeckých kasáren, tak je to úplně jiný gard než v tom centru,“ reaguje Aleš Matyášek z TOP09, která se v minulosti snažila smlouvy Manthellanu s městem napadnout.

autor: tas
Spustit audio