V Šumperku bude méně heren, z jejich výloh musí zmizet reklama

24. duben 2015

Nová vyhláška omezí hazard v Šumperku. Neznamená nulovou toleranci pro herny, sníží ale jejich počet a reklamu v ulicích.

„To je cesta správným směrem. Otázkou je, jestli to nějak výrazně neoslabí rozpočet města, protože do toho samozřejmě šly peníze, ale spíš věřím tomu, že se ty peníze do města vrátí jiným způsobem, že možná ty skupiny, které to utráceli v hernách, budou utrácet ve službách,“ oceňuje první krok k omezení hazardu v Šumperku pan Kamil.

Zastupitelé novou vyhláškou dají stopku zhruba třetině heren ve městě, upřesňuje starosta Zdeněk Brož z Nezávislé volby: „Z 27 míst jsme touto vyhláškou snížili počet míst na 17. Popravdě řečeno, jsou to samozřejmě místa, která přestávají být nějakým způsobem aktivní, a my touto vyhláškou chceme zajistit, aby se tam už nemohly ty výherní hrací přístroje ani terminály vrátit. Druhá část je reklama. Jsou tam nějaké podmínky, za jakých by herny neměly poskytovat reklamu blikající, svítící. Tady musím říct popravdě, že s touto aktivitou už přišli sami provozovatelé asi před rokem a půl a značnou část těchto věcí už sami dobrovolně odstranili.“

Pavel Horák z opoziční KSČM by ale chtěl zrušit hazard úplně. Navíc k nové vyhlášce má zásadní výtku: „Jestliže to dokázali v jiných městech, mohl to dokázat i Šumperk. Navíc v tom opatření nezaznělo konečné datum, od kterého ve městě nebude žádný výkerní hrací systém nebo automat.“

čerstvá vyhláška je podle zastupitelů prvním krokem k výraznému omezení hazardu ve městě. Platit začne 10. května, provozovatelé heren mají pak tři měsíce na to, aby z výloh odstranily nápisy a reklamy.

autor: jiz
Spustit audio