Noční vlci nesmějí přes polskou hranici, Varšava jim zakázala vjezd

Polsko zakázalo vjezd ruského motorkářského klubu Noční vlci do země. Podle mluvčího polského ministerstva zahraničí to dnes úřad sdělil ruské ambasádě. Důvodem zákazu prý byl nedostatek informací, které motorkáři sdělili o své cestě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci se včera sjeli na koncert v Moskvě

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci se včera sjeli na koncert v Moskvě | Zdroj: ČTK

„Z ruské strany jsme dostali nótu s prosbou o usnadnění přejezdu a jeho povolení. Ale ta nóta byla velmi nepřesná,“ vysvětlil mluvčí polského ministerstva zahraničí Marcin Wojciechowski, že polské úřady nedostaly dost informací.

Polské ministerstvo zahraničí uvádí, že nótu s žádostí o přejezd Nočních vlků dostalo až v pondělí, tedy necelý týden předem a tudíž příliš pozdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko zakázalo vstup do země Nočním vlkům, informuje varšavský zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Scházely tam prý konkrétně informace o přesné trase plánovaného přejezdu a také to, kde chtějí Noční vlci nocovat.

Noční vlci chtěli uspořádat jízdu z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína a připomenout tak vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety.

Černínský palác odmítl žádost Ruska o asistenci při průjezdu Nočních vlků Českem

Číst článek

Plánovaná akce Nočních vlků, kteří jsou blízcí ruskému prezidentu Putinovi, vyvolala v Polsku silné kontroverze. Vznikly petice, které žádaly její zákaz.

Za provokaci označovali akci i někteří politici včetně šéfa polské diplomacie Grzegorze Schetyny, jehož úřad dnes zákaz oficiálně ruskému velvyslanectví oznámil.

Moskva protestuje

Ruské ministerstvo zahraničí předalo Polsku důrazný protest proti rozhodnutí motorkářům nepovolit vjezd.

Ostrou reakci zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí na svých oficiálních stránkách. Píše se v ní, že Rusko je rozhořčeno polským rozhodnutím a vidí za ním politické pozadí, argumenty polské strany označilo za vymyšlené a lživé.

Ty neušlechtilejší cíle vyvolaly absolutně neadekvátní reakci polské vlády, uvádí ruské ministerstvo zahraničí. Noční vlci ale jízdu zrušit nechtějí a v sobotu po poledni by měli vyrazit do Běloruska.

Budeme se řídit principem „dělej, co můžeš - co se má stát, to se stane“, reagoval vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov.

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov (vpravo) si rozumí s ruským prezidentem Putinem (snímek z roku 2010) | Foto: ČTK/AP

Mezitím odpůrci spanilé jízdy ruských motorkářů přes Českou republiku odevzdali na Úřadu vlády otevřený dopis. Dokument obsahuje víc než 1100 podpisů.

„Mohu potvrdit, že zástupce Úřadu vlády převzal otevřený dopis, který byl směřovaný Vládě České republiky, s názvem Češi proti Putinovým Nočním Vlkům iniciativy Open Doors,“ řekl mluvčí úřadu Martin Ayrer.

„Dopis bude zpracován a bude s ním naloženo dle standardních pravidel Úřadu vlády.“

Další podobnou výzvu podepsala taky skupina 75 osobností z České republiky a Slovenska.

Kriticky se k přejezdu už dříve vyjádřili premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, oba z ČSSD.

Naopak prezident Miloš Zeman nevidí na chystaném průjezdu ruských motorkářů nic špatného. Jak dnes řekl ve Vatikánu novinářům, neviděl nic špatného na nedávném průjezdu amerického konvoje a kritizoval ty, kteří v 500 mužích viděli americkou okupační armádu.

"Stejně tak nevidím nic špatného na průjezdu motorkářů, kteří chtějí znovu dovézt ruskou vlajku do Berlína a připomenout si tak 70. výročí dobytí Berlína Rudou armádou," řekl Zeman. Podle něj se z toho "jako obvykle dělá hysterie".

Martin Dorazín, ČTK, Vít Pohanka, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme