Papež František by mohl podle Zemana brzy navštívit Českou republiku

Prezident Miloš Zeman oznámil, že papež František přijal pozvání na Velehrad. Návštěva by se prý měla uskutečnit do jara 2018, kdy české hlavě státu končí první funkční období. Zeman se dnes s papežem setkal ve Vatikánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Vatikánu. Setkání s papežem Františkem

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Vatikánu. Setkání s papežem Františkem | Zdroj: ČTK

„Svatý otec přijal pozvání na Velehrad. A protože přijetí takových pozvání bývá někdy pouze diplomatickou zdvořilostí, slíbil, že se tak stane v blízké budoucnosti,“ prohlásil Zeman.

Papež by podle něj měl do Česka přijet dříve, než šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nastoupí jako velvyslanec ve Vatikánu. To by se prý mělo stát před koncem Zemanova prvního funkčního období.

„Diskutovali jsme o struktuře této návštěvy. Nabídl jsem Svatému otci dvě varianty. Buď pastorační cestu, nebo setkání s patriarchy ortodoxních církví v rámci ekumenie. Svatý otec se rozhodl pro druhou variantu, a já jsem proto požádal kardinála Duku, aby zaslal pozvání oněm patriarchům, aby se uskutečnila tato ekumenická schůzka na Velehradě,“ dodal prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Setkání prezidenta Miloše Zemana s papežem Františkem okomentoval generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub

Papež František dostal od prezidenta Zemana pozvání na Velehrad už před dvěma lety, kdy se konaly oslavy 1150. výročí od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Hlava římskokatolické církve ale měla na rok 2013 naplánovanou jen jednu zahraniční cestu, a sice návštěvu Světových dnů mládeže v Brazílii.

„V okamžiku, kdy by papež František přijel do České republiky, tak to bude úžasné. Na druhé straně musím říci v tradici svého skvělého patrona, svatého apoštola Tomáše: Dokud neuvidím, neuvěřím,“ komentoval oznámení hlavy státu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Prezidenta Zemana s manželkou Ivanou přijal ve Vatikánu papež František | Foto: Reuters

Prezident dnes také představil papežovi šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta jako kandidáta na velvyslance ve Vatikánu. „Jeho schopnosti jako šéfa protokolu, ale pokud jde o Vatikán, i jeho hluboká víra jako věřícího katolíka,“ popsal Zeman důvody, proč by měl Forejt vykonávat tuto funkci.

Jindřich Forejt by měl v budoucnu nahradit současného velvyslance Pavla Vošalíka. Prezident Zeman už na začátku dubna Forejtovi podepsal pověřovací dekret, ovšem s odloženou platností ke konci roku 2017.

Miloš Zeman dále ohlásil pokrok při jednáních o smlouvě, konkordátu, s Vatikánem, který Česko jako jediná postkomunistická země zatím stále nemá. Podle prezidenta souhlasí papež s tím, že by církev měla více působit v oblasti sociální péče, vzdělávání nebo péče o památky.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme