Černínský palác odmítl žádost Ruska o asistenci při průjezdu Nočních vlků Českem

Ministerstvo zahraničních věcí odmítlo žádost Ruska o asistenci při průjezdu ruských motorkářů ze skupiny Noční vlci Českem. Motorkáři mají sami podat žádosti příslušným českým orgánům o povolení, vyřídit je včas ale bude obtížné. Ministerstvo to dnes oznámilo v tiskovém prohlášení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto)

Ruští motorkáři potáhnou na Berlín (ilustrační foto) | Foto: YouTube. com

Žádost o asistenci při průjezdu Nočních vlků dostala od Ruska i Česká republika. Ministerstvo zahraničí takové povolení udělit nemůže. Jak Radiožurnálu řekla jeho mluvčí Michaela Lagronová, nemá k tomu oprávnění.

„Je nezbytné, aby nejdříve ruští motorkáři požádali příslušné orgány České republiky o náležitá povolení. Vzhledem k datu plánovaného průjezdu ruských motorkářů bude velice obtížné jejich žádosti, pakliže je podají, včas a řádně vyřídit.“

Noční vlci nesmějí přes polskou hranici, Varšava jim zakázala vjezd

Číst článek

Noční vlci chtějí uspořádat jízdu z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Česko a Rakousko do Berlína a připomenout tak vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety.

Vjezd motorkářskému klubu Noční vlci do Polska dnes zakázala Varšava. Polské úřady to zdůvodnili nedostatkem informací. Moskva se proti polskému zákazu důrazně ohradila.

Praha respektuje zákaz vjezdu Nočních vlků do Polska

Jak dnes české ministerstvo zahraničí uvedlo, rozhodnutí polské strany respektuje. Černínský palác připomněl, že Polsko má například možnost díky vnější hranici schengenského prostoru do něj nepovolit vstup, pokud existují zásadní důvody ohrožení bezpečnosti.

Mezitím více než 1100 lidí podepsalo otevřený dopis proti průjezdu ruských motorkářů přes Česko. Organizátoři ho předali na Úřadu vlády.

„My tento gang považujeme za symbol krajního ruského nacionalismu a obáváme se, že jejich průjezd Českou republikou by mohl být i bezpečnostním rizikem,“ zdůraznil jeden ze signatářů Martin Uhlíř.

Prezident Miloš Zeman na cestě Nočních vlků nevidí nic špatného. „Dělá se z toho hysterie," řekl dnes při návštěvě Vatikánu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme