Před soudem stanul údajný kapitán lodě, která se převrátila s uprchlíky

Údajný kapitán lodě s uprchlíky, která se převrátila o minulém víkendu u břehů Libye, stanul dnes před soudem v sicilské Catanii. Při neštěstí zahynulo přes 700 běženců. Prokuratura chce kapitána lodi soudit za mnohonásobné zabití z nedbalosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Údajný kapitán Mohammed Ali Malek u soudu v sicilské Katanii

Údajný kapitán Mohammed Ali Malek u soudu v sicilské Katanii | Zdroj: Reuters

Italský prokurátor Giovanni Salvi po předběžném soudním líčení řekl, že žalobci shromažďují veškeré materiály, aby mohli obžalovat sedmadvacetiletého Tunisana Mohammeda Aliho Maleka z napomáhání ilegální migraci a odpovědnosti za smrt několika stovek lidí. Prokuratura chce obžalovat i pětadvacetiletého Syřana Mahmuda Bikhita, který měl být členem posádky lodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Údajný kapitán lodě, na které zemřelo přes 700 běženců, stanul před soudem. Podrobnosti přinesl redaktor Pavel Novák

Malekův advokát tvrdí, že jeho klient loď vůbec neřídil. Byl prý jen jedním z pasažérů. Svědkové, kteří havárii plavidla přežili, ale označili Maleka za kapitána lodě. Identifikoval ho také spoluobviněný Syřan.

Dnešní soudní jednání v Catanii je teprve předběžným řízením, během něhož by si měl soudce vyslechnout argumenty prokuratury a obhájců a stanovit, zda existuje dost důkazů pro podání obžaloby.

Italská policie zadržela Maleka a Bikhita začátkem týdne. Oba patřili k necelým třem desítkám zachráněných.

Údajný kapitán Mohammed Ali Malek byl mezi necelou třicítkou lidí, kterým se podařilo haváriipřežít | Foto: Reuters

Podle dosavadních informací tragickou havárii způsobil právě kapitán, když s přetíženým rybářským člunem narazil do portugalské obchodní lodi, jež běžencům připlula po nouzovém volání na pomoc.

Většina z téměř osmi stovek pasažérů trávila podle svědků cestu v uzavřeném nákladním prostoru, a neměla proto šanci z potápějící se lodi uniknout.

Průzkum ČRo: Skoro polovina Čechů by se nebránila přijmout část běženců

Číst článek

Podle výpovědí některých svědků byl kapitán během cesty pod vlivem alkoholu. Kouřil prý také hašiš.

Víkendová tragická nehoda lodi s uprchlíky probudila Evropu z letargie a problém s přílivem uprchlíků se začal řešit i na úrovni EU. Ve čtvrtek se osmadvacítka na mimořádném summitu rozhodla ztrojnásobit prostředky pro operace agentury Frontex ve Středozemním moři.

Grafický přehled tragických nehod lodí s uprchlíky z Libye do Evropy v posledních dnech | Foto: ČTK

Justiční palác v sicilské Catanii | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme