Prach z chilské sopky komplikuje leteckou dopravu, vrátil se i stroj ze Sydney

Kvůli sopečnému prachu z chilského vulkánu Calbuco musely aerolinky zrušit nebo odklonit několik mezinárodních letů. Dopravci nechtějí riskovat možné poškození motorů. Neví se totiž, jak hustý oblak je a jak velké částice obsahuje. Při čtvrteční erupci vystoupal hustý mrak popele a prachu až do 20kilometrové výšky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vulkán Calbuco v Chile

Vulkán Calbuco v Chile | Zdroj: Reuters

Větší částečky z mraku, tedy sopečný popel, pokryly okruh desítek kilometrů od sopky, někde je obyvatelé už uklízejí.

Prach ve výšce se ale dostal nad chilské Santiago i nad Buenos Aires a Montevideo. V Argentině a Uruguayi čekají ještě mrak z druhé, silnější erupce.

Už v Brazílii musely přistát lety z Paříže do Santiaga i Buenos Aires. Dvě letadla letící do argentinské metropole ze Spojených států se vrátila zpátky po startu. Dokonce po pěti hodinách letu se otočilo i letadlo ze Sydney, mířící do Santiaga de Chile.

Právě australské aerolinky byly velmi opatrné při erupci chilského vulkánu Puyehue v roce 2011. Sopečný prach tehdy několik dní koloval ve vzduchu nad Austrálií.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme