V Nepálu udeřilo silné zemětřesení, úřady hlásí přes tisíc mrtvých

Nepál a sever Indie zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,9 stupně. Počet obětí se podle nepálské policie zvýšil na nejméně 1341, z čehož 634 lidí zahynulo v Údolí Káthmándú a nejméně dalších 300 přímo v hlavním městě Nepálu, kde se zřítilo několik budov. V oblasti Mount Everestu způsobilo zemětřesení lavinu, zde je hlášeno nejméně 10 mrtvých. Jde zřejmě o nejhorší zemětřesení v Nepálu za posledních 81 let. Oběti jsou podle médií i v okolních zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepálská metropole Káthmándú po silném zemětřesení

Nepálská metropole Káthmándú po silném zemětřesení | Zdroj: Reuters

„Jak všichni víme, čtyři minuty před polednem nepálského času udeřilo zemětřesení s epicentrem v Gorce a Lamjungu. Po něm přišlo ještě několik otřesů,“ popsal nepálský ministr informací Minendra Rija.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo epicentrum zhruba 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú, ohnisko pak v hloubce pouhých dvou kilometrů.

Zraněné a mrtvé hlásí hned několik oblastí, především metropole Káthmándú. Na informace z odlehlých horských oblastí se bude čekat déle. Podle nepálských představitelů zásah utrpělo téměř celé území.

V Káthmándú se zřítila devítiposchoďová historická věž Dharahara, postavená v 19. století pro vojenské účely. V jejích troskách zůstalo podle agentury Reuters až 50 lidí.

„Všichni jsou venku v ulicích, lidé spěchají do nemocnice,“ napsal zpravodaj agentury Reuters v Káthmándú. Fotografie kolující po internetu ukazují trosky budov a vystrašené obyvatele, jak sedí venku na ulici. Městem se rozezněly houkačky sanitek a přelétávají nad ním vrtulníky.

První finanční sbírku na pomoc Nepálu, který zasáhlo silné zemětřesení, vyhlásilo sdružení Namasté Nepál, které tam staví školy. Pokud chcete pomoci, můžete přispět na účet sdružení 129929929/0600, variabilní symbol 1234.

Rozhlas varoval obyvatele, aby zachovali klid a zůstali venku, neboť úřady se obávaly následných otřesů. Ty se později skutečně dostavily, asi hodinu po zemětřesení a měly sílu 6,6 stupně.

Postižena byla podle agentury AP hlavně historická část Káthmándú, kde se zřítilo několik stoletých chrámů a věží, mimo jiné právě Dharahara, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Staré Káthmándú tvoří především úzké uličky a chatrné domky natěsnané jeden na druhém, kde žijí početné rodiny.

„V záběrech, které proběhly v médiích, je vidět dost hrozným způsobem zničené Durbar Square, což je chrámové náměstí. Většina chrámů je několik set let starých. Tyhle stavby jsou úplně na prach, na snímcích a videích jde vidět, že to celé chrámy smetlo na zem,“ popsal autor výstavy Všechny barvy Nepálu Jan Žalud.

Z okolních zemí nejtěžší zásah utrpěla severní Indie, tam už mají 36 potvrzených obětí, v indické metropoli Dillí otřesy cítili, podle svědků tam vibrovala okna. „V našem studiu v Dillí drnčela okna a všechno se třáslo. Trvalo to tak minutu, možná déle,“ řekla Reuters moderátorka televize NDTV.

Diplomaté kontaktují Čechy v Nepálu, skoro s polovinou se nepodařilo spojit

Číst článek

Otřesy byly znát i v Pákistánu a v tibetské Lhase, která je 550 kilometrů od epicentra. V Tibetu v důsledku zemětřesení zemřelo 12 lidí. Čtyři mrtvé hlásí také Bangladéš.

V oblasti Mount Everestu způsobilo zemětřesení lavinu, uvedl na svém profilu na Twitteru horolezec Alex Gavan. Lavina zavalila i základní tábor na úpatí nejvyšší hory světa, kde je právě teď nejvíc expedic. Hlášeno je nejméně 10 mrtvých. Další lidé se podle nepálských úřadů pohřešují nebo byli zraněni.

Úřady odhadují, že v táboře nebo na Mount Everestu bylo v době zemětřesení zhruba tisíc horolezců, z toho asi 400 cizinců.

V oblasti zasažené zemětřesením jsou i Češi, pod horou Čo Oju je osm českých a slovenských horolezců, otřesy cítili, ale jsou v pořádku. „Jsou v předsunutém základním táboře, vlastně v abécéčku. Všechno je v pořádku, nemělo to na ně žádný dopad,“ potvrdila Českému rozhlasu Kateřina Hradová z CK Expedice.

Diplomaté se postupně snaží navázat kontakt se 14 českými občany, kteří se dobrovolně zaregistrovali v takzvaném systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů cestujících do zahraničí). Dá se ale očekávat, že další se do databáze nepřihlásili.

Otřesy pocítili i horolezci na páté nejvyšší hoře světa Makalu, která leží na hranicích Číny a Nepálu.

„Tady v základním táboře spadly nějaké kameny, většina týmu je v pořádku. Někteří kolegové se zrovna dneska přesunuli do prvního a druhého tábora, o těch zatím nic nevíme a zkoušíme se s nimi spojit,“ popsal horolezec Arjun Vajpai.

Podle seismologa Jana Zedníka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd se další otřesy v oblasti nedají vyloučit.

„Při tak velkém zemětřesení se uvolní obrovské množství energie a pravděpodobnost, že by přišlo další, je malá. Ale může se aktivovat třeba sousední oblast. Musíme si uvědomit, že tato oblast se nachází na rozhraní kolize dvou kontinentálních bloků,“ upozornil.

Politici a charity nabízejí pomoc

Představitelé řady zemí a zástupci charitativních organizací vyjadřují Nepálu soustrast a nabízejí pomoc. Některé charitativní organizace již sestavují pomocné týmy, jejich vyslání ale komplikuje skutečnost, že kvůli zemětřesení bylo uzavřeno mezinárodní letiště v nepálském hlavním městě Káthmándú.

Pomoc již Nepálu slíbili britský premiér David Cameron, německá kancléřka Angela Merkelová a další státníci. Cameron a Merkelová neposkytli ohledně pomoci žádné podrobnosti.

Spojené státy uvedly, že do Nepálu vyšlou pomocný tým. Uvolnily i milion dolarů jako první část finanční podpory. Peníze už nabídla také Itálie. Podobný krok podle agentury AP zvažuje i Evropská unie.

Jedné z nejrychlejších reakcí se Nepál dočkal ze strany Indie. "Do Káthmandú jsme vyslali letadlo se 40 specialisty a třemi tunami zásob," informoval indický ministr zahraničí Subrahmanyam Jaishankar s tím, že letadlo s pomocí nebylo poslední.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílu 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme