Jaro v Česku je letos suché. Zásoby podzemní vody klesají

V Česku je kvůli teplejší zimě méně vody než obvykle. Například na Plzeňsku už dva měsíce vydatněji nepršelo. Sucho může poškodit letošní úrodu. Počasí má vliv i na zásoby podzemní vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho - popraskaná cesta na pole

Sucho - popraskaná cesta na pole | Foto: Pavel Pavlas

„Tím, že dneska nejsme na normálních nebo průměrných hodnotách, tak to potom může být nebezpečné, protože pokud by se opakoval nějaký sušší průběh jara a léta, tak by to mohlo mít dřívější dopady než třeba v jiných letech,“ říká náměstek ředitele pro hydrologii z Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký vliv má počasí na zásoby podzemní vody, popisuje náměstek ředitele pro hydrologii z ČHMÚ Jan Daňhelka

Situace ale podle něj zatím není kritická. „Okolo šestnácti procent vrtů, které sledujeme, hodnotíme jako výrazně pod normálem, ale touto dobou by teprve měly hodnoty kulminovat a odteď lze očekávat, že bude spíše pokles až do pozdního léta,“ dodává.

Sucho je způsobeno tím, že v zimě napadlo méně sněhu, než je obvyklé. „Sice o něco víc než v uplynulé zimě, kdy jsme na jaře také řešili problém sucha, ale přeci jen to nebylo tak dostatečně, aby se půda a i třeba vodní toky a podzemní vody naplnily na to, co je pro tuto část roku obvyklé,“ dodává Daňhelka.

ČRo, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme