Úvodní závod seriálu Kola pro život vyhrál olympijský šampion Kulhavý, Brdy si projel i skifař Synek

Vítězství olympijského šampiona Jaroslava Kulhavého ozdobilo úvodní podnik seriálu Kolo pro život. Elitní světový biker přespurtoval ve finiši na levém břehu Berounky loňského vítěze Matouše Ulmana. Závod Trans Brdy odstartoval netradičně v Dobřichovicích, ale na účasti sportovců to nemělo žádný vliv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Kulhavý (vpravo) po boku nového mistra světa Nino Schurtera ze Švýcarska

Jaroslav Kulhavý (vpravo) po boku nového mistra světa Nino Schurtera ze Švýcarska | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Dlouhý špalír mnoha stovek natěšených cyklistů vyrazil na 58kilometrovou trať půl hodiny před polednem.

A hned po několika minutách čekal na sportovce velmi těžký výjezd na hřeben Brd. Pro profesionály to nebylo nic neobvyklého, ale amatérům dala úvodní půlhodina hodně zabrat. To už je ovšem kouzlo těchto závodů, ve kterých se může kdokoli poměřit s elitou.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Brdech odstartoval 16. ročník seriálu Kola pro život

Bikerům přálo téměř ideální počasí, čehož si pochvaloval i vítěz Jaroslav Kulhavý. „Radši mám technické tratě na suchu než se plácat do kopce v bahnu. Dřív jsem měl bahno radši, ale čím jsem starší, tím si víc vážím, že nemusím moknout před startem,“ uvedl.

Olympijský šampion v posledních týdnech bojuje s nachlazením a tak ho teplota kolem 25 stupňů v Dobřichovicích potěšila.

„Jsem docela nastydlý, přijel jsem sem s plným nosem. Změny počasí nejsou ideální. Jakmile jsem se z nemoci dostal, tak jsem startoval v Teplicích, kde bylo osm stupňů. Nemoc se mi vrátila,“ popisuje Jaroslav Kulhavý.

I s tímto hendikepem Jaroslav Kulhavý hned v úvodním stoupání nasadil drtivé tempo a setřásl většinu soupeřů. Udrželi se ho jen Matouš Ulman a Jiří Hudeček, s kterými absolvoval téměř celou trať.

„S klukama jsme se dohodli, že v posledním kopci na sebe útočit nebudeme. Moc dobře jsme věděli, jak na tom fyzicky každý jsme, a řekli jsme si, že to necháme na závěr. Jsme tu pro diváky,“ vysvětloval Jaroslav Kulhavý.

Ve finiši na travnaté louce u Berounky byl Jaroslav Kulhavý první o necelé 2 sekundy před Matoušem Ulmanem. Do cíle náročného závodu dorazil ve slušném čase i trojnásobný mistr světa, skifař Ondřej Synek. Tomu ale moc nevyhovoval náročný profil tratě.

Do kopců stoupal i stokilový veslař Synek

„No já mám 105 kilo a do kopců se mi to tahá hůř než 70kilovým klukům. Mám ale fyzičku z veslování, takže s tím nemám až takový problém. Chybí mi akorát technika a vyježděnost při sjezdu z kopců. Důležité je, abych si nic neudělal.“

A to usměvavý Ondřej Synek splnil. On i ostatní sportovní nadšenci, kteří se rádi pohybují na kole v terénu, budou mít v aktuální sezoně ještě 15 šancí vyrazit na některý ze závodů seriálu

Jakub Marek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme